Službeno počela 100. sjednica Izvršnog vijeća UNWTO-a

Slika /arhiva/280515_unwto1.jpg

Danas je u Rovinju i službeno započela 100. sjednica Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO), čiji će radni dio trajati danas i sutra, uz bogat poratni program pripremljen za sve sudionike koji će trajati do subote, 30. svibnja. Domaćin događaja, ministar turizma Darko Lorencin, ujedno i drugi potpredsjedavajući Vijeća zahvalio se na povjerenju i dolasku te zaželio ugodan i koristan boravak u Rovinjuj. Također je istaknuo kako je Hrvatska posljednjih godina sve konkurentnija turistička destinacija te ukratko predstavio ključne aktivnosti i smjer razvoja domaćeg turizma. „Hrvatska u segmentu konkuretnosti turizma kontinuirano raste i trenutno smo na 33 mjestu među zemljama svijeta, što je u skladu sa Strategijom razvoja turizma prema kojoj bi do 2020. godine trebali biti među 20 najkonkuretnijih turističkih zemalja. Rast konkurenosti turizma postižemo smanjenjem sezonalnosti, dizanjem kvalitete usluge i ponude, ulaganjima, ali i kvalitetnim obrazovanjem. Iako je Hrvatska još uvijek prvenstveno percepirana kao zemlja sunca i mora, naš je zadatak to promijeniti te pokazati svima kako je naša zemlja puno više od toga. Upravo tome su usmjerene aktivnosti i mjere koje provodimo, a posebice bih istakuo program Hrvatska 365, s ciljem jačanja dodatne ponude, odnosno isticanje svih bisera koje Hrvatska ima, od bogate kulture, povijesti i tradicije do autohtone eno-gastronomije. Rast turističkog prometa, posebice u pred i posezoni dokazuje uspjeh naših aktivnosti te vjerujemo kako ćemo na ovaj način uspjeti proširiti sezonu, odnosno smanjiti sezonalnost, a samim time i povećati turističku potrošnju“, rekao je ministar Lorencin. „Današnja, 100. sjednica otvara se u posebnom trenutku za turizam, jer je protekla 2014. godina u svijetu bila rekordna. Broj međunarodnih dolazaka turista porastao je za 4,4 posto i dosegao 1,135 milijardi, doprinijevši tako svjetskoj ekonomiji s 1,5 bilijuna dolara. Danas postoji nekoliko sektora koji su strateški pozicionirani kao i naš, koji mogu dati veliki doprinos otvaranju novih radnih mjesta, smanjenju siromaštva i poticanju multikulturnog dijaloga, mira i razumijevanja. Ipak, rast turizma bi nas trebao podsjećati da bi rast sektora trebao pridonijeti razvoju na održivi način, elastičnosti globalne ekonomiju te boljoj budućnosti naše planete i svih ljudi“, rekao je glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai.

Danas je u Rovinju i službeno započela 100. sjednica Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO), čiji će radni dio trajati danas i sutra, uz bogat poratni program pripremljen za sve sudionike koji će trajati do subote, 30. svibnja. Domaćin događaja, ministar turizma Darko Lorencin, ujedno i drugi potpredsjedavajući Vijeća zahvalio se na povjerenju i dolasku te zaželio ugodan i koristan boravak u Rovinjuj. Također je istaknuo kako je Hrvatska posljednjih godina sve konkurentnija turistička destinacija te ukratko predstavio ključne aktivnosti i smjer razvoja domaćeg turizma.

„Hrvatska u segmentu konkuretnosti turizma kontinuirano raste i trenutno smo na 33 mjestu među zemljama svijeta, što je u skladu sa Strategijom razvoja turizma prema kojoj bi do 2020. godine trebali biti među 20 najkonkuretnijih turističkih zemalja. Rast konkurenosti turizma postižemo smanjenjem sezonalnosti, dizanjem kvalitete usluge i ponude, ulaganjima, ali i kvalitetnim obrazovanjem. Iako je Hrvatska još uvijek prvenstveno percepirana kao zemlja sunca i mora, naš je zadatak to promijeniti te pokazati svima kako je naša zemlja puno više od toga. Upravo tome su usmjerene aktivnosti i mjere koje provodimo, a posebice bih istakuo program Hrvatska 365, s ciljem jačanja dodatne ponude, odnosno isticanje svih bisera koje Hrvatska ima, od bogate kulture, povijesti i tradicije do autohtone eno-gastronomije. Rast turističkog prometa, posebice u pred i posezoni dokazuje uspjeh naših aktivnosti te vjerujemo kako ćemo na ovaj način uspjeti proširiti sezonu, odnosno smanjiti sezonalnost, a samim time i povećati turističku potrošnju“, rekao je ministar Lorencin.

„Današnja, 100. sjednica otvara se u posebnom trenutku za turizam, jer je protekla 2014. godina u svijetu bila rekordna. Broj međunarodnih dolazaka turista porastao je za 4,4 posto i dosegao 1,135 milijardi, doprinijevši tako svjetskoj ekonomiji s 1,5 bilijuna dolara. Danas postoji nekoliko sektora koji su strateški pozicionirani kao i naš, koji mogu dati veliki doprinos otvaranju novih radnih mjesta, smanjenju siromaštva i poticanju multikulturnog dijaloga, mira i razumijevanja. Ipak, rast turizma bi nas trebao podsjećati da bi rast sektora trebao pridonijeti razvoju na održivi način, elastičnosti globalne ekonomiju te boljoj budućnosti naše planete i svih ljudi“, rekao je glavni tajnik Svjetske turističke organizacije Taleb Rifai.

Na 100. sjednici Izvršnog vijeća članice će razgovarati o stanju međunarodnog turizma, programu rada organizacije u 2016. i 2017. godini i inovativnim rješenjima za borbu sa sezonalnošću. Ministar Lorencin će tom prilikom predstaviti program jačanja pred i posezone Hrvatska 365.

Izvršno vijeće je jedno od upravljačkih tijela UNWTO-a koje osigurava njen rad između dvaju zasjedanja glavnih skupština. Sastoji se od punopravnih članica koje bira Glavna skupština i to na svakih pet punopravnih članica po jednu zemlju predstavnicu.

Osim službenog dijela, odnosno zasjedanja Izvršnog vijeća u četvrtak, 28. i u petak 29. svibnja, sudionicima događaja pripremljen je bogat popratni program predstavljanja turističke ponude Hrvatske, odnosno Istre, uz naglasak na eno-gastronomiji, prirodnim ljepotama, kulturi i povijest naše zemlje. Danas navečer u tvornici duhana Rovinj održat će se gala večera tijekom koje će se sudionici upoznati s istarskom i hrvatskom gastro ponudom, uz glazbeno-scenski nastup ansambla Lado. Uz ministra Lorencina, na večeri se očekuje i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović te ostali kolege ministri i čelnici lokalne samouprave. Popratni program obogaćen je scensko-zabavnim nastupom Istra Inspirita koji na kreativan način, putem kostimiranih glumaca te scenskih prikaza prezentira različita vremenska razdoblja i teme istarske povijesti te tako nastoji dočarati specifičnosti kulturno-povijesne baštine Istre.

Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije (UNWTO) izabralo je Rovinj za domaćina na sjednici u španjolskom Santiago de Composteli, u lipnju 2014. godine, a Hrvatska se za  domaćinstvo natjecala u društvu Egipta i Jamajke. Hrvatska je članica UNWTO-a od 1993. godine. Za članstvo u Izvršno vijeće Hrvatska odabrana je 2013. godine i trenutno je, uz Mozambik, potpredsjedavajuća zemlja.

Više informacija o 100. sjednici IV UNWTO-a, uključujući i detaljan program za sudionike možete pronaći na stranicama Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

 



Pisane vijesti