Sloveniju posjetilo 11 posto više turista, gosti iz Hrvatske na 3. mjestu

Slika /arhiva/P-FAH-H8280626.jpg

Sloveniju je u prva dva mjeseca ove godine posjetilo 443.000 turista, 11,3 posto više nego lani, a gosti iz Hrvatske i dalje su na trećem mjestu po broju dolazaka i ostvarenih noćenja.

Ostvarenih 1,2 milijuna noćenja je za 8,1 posto više nego lani. Pritom je broj stranih turista u prva dva mjeseca povećan za 15 posto, a njihov broj noćenja za 12 posto, objavio je u ponedjeljak slovenski statistički zavod.

Skoro polovicu svih noćenja ostvarili su stranci. Najviše ih je bilo iz Italije, Austrije, Hrvatske, Srbije i Mađarske, pri čemu su najveći rast noćenja, 66 posto na godišnjoj razini, zabilježili gosti iz Srbije.

Prema podacima slovenskih turističkih agencija, potražnja za aranžmanima za prvosvibanjske praznike veća je za otprilike 10 posto nego lani, a uz hotele na slovenskoj obali i domaća termalna lječilišta, najviše je prodano aranžmana za hotele na hrvatskoj obali, pri čemu se izdvajaju Istra i Kvarner, ali i neke destinacije u Dalmaciji.

Za prvosvibanjske praznike, po iskustvu slovenskih agencija, u Hrvatskoj se može očekivati 70-ak tisuća gostiju iz Slovenije. (Hina/FaH)



Pisane vijesti