Počeo simpozij 'Crkve i vjerske zajednice u Hrvatskoj za napredak i turizam'

Slika /arhiva/cro-zgb.jpg

Dvodnevni simpozij "Crkve i vjerske zajednice u Hrvatskoj za napredak i turizam" koji organizira Svjetska konferencija religija za mir u Republici Hrvatskoj jutros je u Zagrebu počeo s radom.

Skup je otvorio predsjednik Svjetske konferencije religija za mir u RH, varaždinski biskup msgr. Mirko Culej.

Podsjetio je kako će se na skupu govoriti o tome što Crkva i vjerske zajednice čine da ljudi jedni druge bolje upoznaju. "Upoznat ćemo što kao Crkva i vjerske zajednice činimo da drugi bolje upoznaju našu povijest i povijest hrvatskoga naroda", dodao je. "Turizam je obilježje suvremenoga svijeta, rekao je dodavši kako se turist potaknut duhovnim motivom naziva hodočasnikom.

Ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Božo Biškupić podsjetio je kako Vlada čini sve da obnovi sakralne objekte.

"Hrvatska se povijest oblikovala u dodirima sa susjednim narodima", istaknuo je dodavši kako je i zbog vlastite unutarnje različitosti njezina kultura oblikovana u dijalogu.

Državna tajnica iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Vera Varga podsjetila je na riječi pokojnoga pape Ivana Pavla II., kako Europa nije zemljopisni nego kulturni pojam. "U tom prostoru svoje će mjesto pronaći i Hrvatska", ocijenila je dodavši kako mi između ostaloga Europi donosimo svoju lijepu obalu, izvore pitke vode i dobre prometnice.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu mora, turizma prometa i razvitka, Želimir Kramarić ustvrdio je kako je Hrvatska danas prepoznata kao iznimno atraktivna turistička destinacija. "Prošle je godine Hrvatsku posjetilo više od 10 milijuna turista, s 52 milijuna noćenja i deviznim priljevom od oko 6 milijardi dolara", podsjetio je.

Glavni vikar Evangeličke ckve Branko Berić ustvrdio je kako je turizam originalan način komunikacije i suradnje  u svijetu. "On je istodobno izvor dobara i informacija", rekao je dodavši kako je Hrvatska posebno bogata prirodnim ljepotama i mnoštvom kulturnih različitosti.

Predstavnik Makedonske pravoslavne crkve, Kirko Velinski izrazio je nadu da će se, kako je rekao, Makedonci prošetati Hrvatskom, a Hrvati Makedonijom kako bi se što bolje međusobno upoznale ove dvije kršćanske zemlje.

Skup su još pozdravili predstavnici islamske i židovske vjerske zajednice u Hrvatskoj, a Srpska pravoslavna crkva se nije odazvala pozivu.

Tijekom dana o turizmu će još govoriti grof Georg Eltz i i župnik u Vodnjanu Marijan Jelenić.

U popodnevnim satima predviđen je izlet u Hrvatsko zagorje gdje će sudionici simpozija posjetiti dvorac Trakošćan, pavlinski samostan u Lepoglavi i grad Varaždin. (Hina)



Pisane vijesti