Seminar „Turizam na seljačkim gospodarstvima'

Slika /arhiva/zupanja-grbgif

Tridesetak sudionika sudjeluje u radu obrazovnog seminara o "Turizmu na seljačkim gospodarstvima" koji su u okviru projekta Austrijske razvojne agencije i Instituta za turizam RH "Turistički razvoj istočne Slavonije" u Županji organizirali Hrvatski farmer, strukovna udruga Klub članova "Selo",
Institut za turizam i Vukovarsko-srijemska županija.

Seminaru su nazočni predstavnici seljačkih turističkih gospodarstava, turističkih zajednica, udruga i komora te jedinica lokalne samouprave s područja istočne Slavonije, a tijekom dvodnevnog skupa bit će govora o osnovama turizma na seljačkim gospodarstvima, zakonskim osnovama za
financijsko poslovanje te suvremenoj ponudi seljačkog turizma.

Predsjednica Uprave Hrvatskog farmera Dijana Katica istaknula je značaj koji za razvoj kontinentalnog turizma ima turizam na seljačkim gospodarstvima koji, međutim, još uvijek nije u dovoljnoj mjeri prepoznat kao osnova mogućeg ne samo turističkog već i gospodarskog razvoja unutrašnjosti Hrvatske.

Prema njezinim riječima, u Hrvatskoj je registrirano 310 takvih seljačkih turističkih gospodarstava od kojih  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji tek jedno, Antin stan nedaleko Vinkovaca.

Najviše registriranih seljačkih turističkih gospodarstva na području istočne Hrvatske registrirano je u Baranji i području Parka prirode Kopački rit, koji imaju osmišljenu ponudu i ulažu zamjetan trud u organizaciju kvalitetne turističke ponude, rekla je Katica.

Eduard Kušen iz Instituta za turizam, uz ostalo, upozorio je na važnost koju u seljačkom turizmu ima očuvanje autohtonosti seoskog načina života, zaštita tradicijskih vrijednosti poput posebnosti arhitekture i očuvanja hrvatskog tradicijskog vrta.

U Hrvatskoj konačno pri Ministarstvu poljoprivrede imamo Odjel za praćenje kvalitete života u ruralnim područjima, naglasio je Kušen ocijenivši vrlo važnom zadaću države u zaštiti ruralnih područja od negativnih utjecaja globalizacije i suvremenog načina života.

"Prednost u tome smislu imaju nerazvijeni krajevi i naša je sreća što se tek sada pokazuje, što je Hrvatska u prošlim desetljećima ostala pošteđena negativnih posljedica globalizacije", ocijenio je istaknuvši nužnost zaštite bogatog hrvatskog prirodnog i tradicijskog naslijeđa koje sve više postaje prepoznatljivom oznakom Hrvatske u svijetu.

Obrazovni seminar "Turizam na seljačkim gospodarstvima" završit će u subotu obilaskom turističkih znamenitosti Županje. (Hina)



Pisane vijesti