Sarajevo domaćin 8. Foruma EU strategije za Jadransko jonsku regiju

  • Slika /2023_WEBMINTS/230524_eusarir_f1.jpg
  • Slika
  • Slika

U Sarajevu je svečano otvoren 8. Forum EUSAIR, Strategije EU za jadransku i jonsku regiju koja okuplja deset zemalja smještenih oko Jadranskog i Jonskog mora između Italije i Grčke. Ovo godišnje događanje organiziraju Bosna i Hercegovina i Europska komisija uz potporu EUSAIR Facility Point projekta i okupilo je predstavnike vladinih tijela zemalja članica, stručnjake i predstavnike Europske komisije u hotelu Holiday u Sarajevu.

Glavne teme bit će „ozelenjavanje“ regije kao važnog doprinosa Europskom zelenom dogovoru i Zelenoj agendi za zapadni Balkan, a posebnu pažnju Forum će dati aktivnostima koja će se baviti pitanjima uloge mladih i njihovog doprinosa strategiji.

Kako naglašavaju domaćini, Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim problemom „odljeva mozgova“ koji utječe na mnoge aspekte života. Pored toga novi moment, kako je istaknuo ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, i priliku Bosni i Hercegovini dalo je nedavno dobivanje statusa kandidata za članstvo, stoga žele iskoristiti priliku i u rad Foruma uključiti različite dionike svih generacija s jakim fokusom na uključivanje mladih.

Hrvatska preuzima predsjedavanje EUSAIR-om i Jadransko-jonskom inicijativom

Za Hrvatsku će poseban trenutak ovog Foruma biti ceremonija preuzimanja predsjedavanja Europskom strategijom za Jadransku i jonsku regiju EUSAIR u razdoblju od 1. lipnja 2023. do 31. svibnja 2024. godine.

Republiku Hrvatsku će u ceremoniji predstavljati ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na Forumu sudjeluju i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Ministarstvo turizma i sporta sutra kao koordinator teme Održivi turizam za cijelu Jadransko jonsku regiju organizira panel raspravu „Obrazovana i kvalificirana radna snaga za održivi turizam u EUSAIR regiji“.

Panel će otvoriti državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonči Glavina.

Priopćenja