Grad Opatija preuzeo bi dionice LRH, uz vladino jamstvo

Slika /arhiva/LRH.jpg

Grad Opatija, općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga u načelu, ali uz uvjet neophodnih jamstava, prihvaćaju Vladinu ponudu o preuzimanju 25 plus jedne dionice Liburnia Riviera Hotela (LRH) i planiraju osnovati društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) koje bi upravljalo tim paketom dionica, kazao je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Amir Muzur.

Glavni uvjet za preuzimanje dionica bit će Vladino jamstvo da, ako izgubi bilo koji od sadašnjih sudskih sporova, svoje dugove ne će namirivati iz paketa dionica prepuštenih lokalnim jedinicama. Lokalne jedinice tražit će da se takva odredba unese u sporazum o prijenosu dionica koji bi uskoro trebao biti sklopljen, kazao je Muzur.

Na konferenciji o ponudi Vlade za preuzimanje 25 posto plus jedne dionice LRH bili su još primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i načelnici Lovrana i Matulja Emil Gržinić i Bruno Frlan.

Muzur je ocijenio da je Vladin prijedlog o preuzimanju dionica LRH koji je iznesen na prošlotjednoj sjednici Radne skupine za privatizaciju opatijskih LRH, rapskog Imperijala i crikveničkog Jadrana, vrlo konkretan i da vodi rješenju problema. Po tom prijedlogu, gradu Opatiji i još trima jedinicama lokalne samouprave - Lovranu, Matuljima i Mošćeničkoj Dragi - pripalo bi ukupno 25 plus jedna dionica LRH, a najviše gradu Opatiji.

Muzur je kazao da, u kontrolnom smislu, paket dionica ne bi bio podijeljen među četirima jedinicama lokalne samouprave te bi ostao "u rukama" Opatije. Dodao je da nije svejedno što će se dogoditi s Liburnia Riviera Hotelima u cjelini, tko će biti strateški partner te tvrtke, kao ni hoće li tijekom privatizacije biti osiguran dio dionica za radnike.

Župan Zlatko Komadina ocijenio je da se privatizacija LRH i Imperijala razvija prema  htijenja građana, ali da teškoće crikveničkog "Jadrana" ostaju,  te da bi sveobuhvatni nadzor u "Jadranu" trebala obaviti mjerodavna državna tijela. Dodao je da je sporazum četiriju gradova i općina o LRH zapravo "sporazum Liburnije za LRH."

Lovranski načelnik Emil Gržin istaknuo je kako je za tu općinu najvažnije da što prije počne uređivati opustošene objekte LRH u Lovranu te da oni što prije budu u uporabi. (Hina)



Pisane vijesti