Prva sjednica mješovite radne grupe za turističku suradnju Hrvatske i Makedonije

Slika /arhiva/151103_004.jpg

U Ministarstvu turizma održana je prva sjednica mješovite radne grupe za suradnju u području turizma između Republike Hrvatske i Republike Makedonije, uspostavljene temeljem Sporazuma dviju vlada, potpisanog 2006. godine. Sjednicu su s hrvatske strane vodili pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković i voditeljica službe za bilateralnu i multilateralnu suradnju, Blanka Belošević, dok je makedonsku delegaciju predvodio Zoran Nikolovski, načelnik sektora u Agenciji za promicanje i podršku turizmu. Sastanku su nazočili i predstavnici Instituta za turizam te Hrvatske turističke zajednice. Hrvatska strana dala je kratak pregled hrvatskog turizma: ustroja, turističke politike, strategije razvoja, dosadašnjih rezultata i trenutačnog stanja, posebice s osvrtom na suradnju s Republikom Makedonijom.

Hrvatska je strana ukazala i na novi strateško-marketinški plan, proizašao iz Strategije razvoja turizma, kojim Hrvatska želi pojačati konkurentnost, te razvijati kvalitetniju promociju i integraciju aktivnosti. Predstavnica Hrvatske turističke zajednice upoznala je prisutne s novim pilot projektom, turističko-informacijskim sustavom eVisitor, čija se primjena očekuje početkom sljedeće godine. Sustav će prvenstveno služiti prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja, njihovim smještajnim objektima, prijavi i odjavi turista te kontroli naplate boravišne pristojbe, što će biti dobra podloga za provođenje raznih statističkih istraživanja i za prikupljanje i analizu podataka. Predstavnik Instituta za turizam predstavio je projekt satelitske bilance, uvedene u Republici Hrvatskoj, njene korisne učinke, ali i poteškoće pri uspostavi  takvog sustava.

Predstavnik makedonske delegacije dao je pregled stanja makedonskog turizma. Osim općenitog osvrta na organizacijsku strukturu, turističku ponudu i statističke podatke turističkog sektora, kao pozitivne pomake u razvoju turizma, naveo je želju za provođenjem istraživačkih studija u svrhu prikupljanja statističkih podataka u turizmu, otvorenost prema stranim ulaganjima, kao i želju za članstvom u međunarodnim organizacijama. U tom kontekstu makedonska je strana izvijestila hrvatsku stranu o održavanju 1. regionalne konferencije za pustolovni turizam, koja će se održati u svibnju 2016. godine u Ohridu.

Dvije su delegacije zaključile kako će se u bližoj budućnosti i Hrvatska i Makedonija usmjeriti prema užoj suradnji u regionalnim i međunarodnim organizacijama/inicijativama čije su članice (UNWTO, TEG, Kina +16), ali i prema razmjeni informacija, iskustava i znanja, što bi bila dobra početna točka za daljnji razvoj zajedničkih aktivnosti i projekata.



Pisane vijesti