Pravilnik o pokriću obveznih doprinosa, trajnoj novčanoj naknadi, dodjeli nacionalne sportske stipendije i nagradama za sportska ostvarenja pušten u javnu raspravu

Slika /2023_WEBMINTS/230302_sport-440x315.jpg

Ministarstvo turizma i sporta započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću Nacrta prijedloga Pravilnika o pokriću obveznih doprinosa, trajnoj novčanoj naknadi, dodjeli nacionalne sportske stipendije i nagradama za sportska ostvarenja. Savjetovanje je otvoreno do 2. 4. 2023. na poveznici/link

Ministarstvo turizma i sporta započelo je proces e-savjetovanja sa zainteresiranom javnošću Nacrta prijedloga Pravilnika o pokriću obveznih doprinosa, trajnoj novčanoj naknadi, dodjeli nacionalne sportske stipendije i nagradama za sportska ostvarenja. Savjetovanje je otvoreno do 2. travnja 2023. godine te je dostupno na Poveznici.
 
„Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, omogućit će se puna primjena novoga Zakona o sportu u dijelu prava sportaša i trenera. Država će uplaćivati obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje vrhunskim sportašima I. kategorije te nacionalne stipendije vrhunskim sportašima I., II. i III. kategorije čime će biti obuhvaćeno više od 1.200 vrhunskih sportaša. Do sada su sportaše stipendirale jedinice lokalne i regionalne samouprave sukladno svojim mogućnostima, no kroz novi Zakon o sportu Vlada je osigurala jednaka prava vrhunskim sportašima u svim dijelovima Hrvatske. Ovaj Pravilnik također uređuje i pitanje trajnih novčanih mjesečnih naknada za naše trofejne trenere, koji su itekako zaslužni za sportske uspjehe hrvatskih sportaša,  a koji do sada nisu primali trajnu naknadu. I konačno, osobito sam ponosna na činjenicu da smo ujednačili postupanje u odnosu na osvajače medalja parasportaše i gluhe sportaše, te će i oni od sada ostvarivati pravo na trajnu novčanu naknadu i za medalje na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima i disciplinama, što do sada nisu imali. Veselimo se konstruktivnoj javnoj raspravi i što skorijem početku primjene ovog pravilnika koji će donijeti zaslužene financijske poticaje hrvatskim sportašima i trenerima“, rekla je ministrica Nikolina Brnjac.
 
Nacrtom prijedloga navedenog pravilnika, propisuje se način dodjele, potrebna dokumentacija, izgled i sadržaj obrazaca za ostvarivanje prava na obvezne doprinose vrhunskim sportašima I. kategorije, prava na trajnu novčanu naknadu, prava na dodjelu nacionalne sportske stipendije te nagrada za sportska ostvarenja sportaša i trenera i druga pitanja značajna za ostvarivanje navedenih prava.

Priopćenja