Potpisan ugovor o izradi Studije razvoja cruising turizma na Jadranu

Slika /arhiva/Ugovor Kockica_S002.jpg

Ugovor o izradi Studije razvoja cruising turizma na Jadranu potpisao je Vlaho Đurković, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, sa dr. sc. Sandom Čorak, ravnateljicom Instituta za turizam. Naručitelj studije je Zajednica lučkih uprava, a Institut za turizam odabran je kao izrađivač studije nakon provedenog javnog natječaja, dok će maritimni dio obraditi Pomorski fakultet u Rijeci.

Navedena studija trebala bi dati analizu postojećeg stanja u hrvatskim lukama, te njihovih mogućnosti, kao i strategiju održivog razvoja cruising turizma. Po riječima Sande Čorak, studija stiže u pravi čas s obzirom na kontinuirani rast i razvitak cruising turizma kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Pozitivne brojke potvrdio je i državni tajnik za more Branko Bačić istaknuvši kako očekivani rast za ovu godinu iznosi 15% u odnosu na 2005. godinu, kada je hrvatske luke posjetilo 675.000 putnika na 849 plovećih hotela, a za nekoliko godina očekujemo više od milijun posjeta. Izrada ove studije, dodao je, logički je nastavak Studije o nautičkom turizmu RH, čija je izrada pri kraju.

Govoreći o potrošnji turista koji borave na kruzerima Bačić je rekao da su oni jedna od najbogatijih klijentela te će ova studija dati odgovor o njihovoj potrošnji u hrvatskim cruising destinacijama. Također, iznio je najnovije podatke iz Studije nautičkog turizma, prema kojima nautičar na hrvatskom Jadranu prosječno dnevno potroši oko 72 eura  tijekom boravka od 15-16 dana.

Dubrovnik je glavna hrvatska destinacija brodova na kružnim putovanjima i peta luka na Mediteranu, napomenuo je državni tajnik za more pojasnivši da se stoga upravo ulaže 26 milijuna eura u u rekonstrukciju i proširenje obale luke Dubrovnik, što će omogućiti istovremeno uplovljavanje do tri velika cruisera od 250 m. Za iduću godinu najavio je  zajednički nastup HTZ-a sa Zajednicom lučkih uprava na najvećem svjetskom sajmu posvećenom cruising turizmu u Miamu.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić izvijestio je da Ministarstvo također u suradnji s Institutom za turizam radi na izradi studije 'Thomas krstarenja' koja će dati analizu ovogodišnjeg stanja u hrvatskom cruising turizmu, a čiji će rezultati biti prezentirati u listopadu na Danima hrvatskog turizma u Cavtatu. Smatra da nismo iskoristili sve potencijale jer i manje luke osim Dubrovnika, Splita, Korčule, Zadra, Rovinja i Rijeke mogu biti destinacije za manje kruzere obzirom na ljepotu koju nude naši mnogobrojni otoci.

Stoga će ova studija ocijeniti kako Jadran može iskoristiti kolač u crusing turizmu, rekao je Vlaho Đurković naglasivši da je Jadransko more važna destinacija za cruisere s obzirom da se radi o zatvorenom moru koje stoga pruža mogućnost duge sezone. Naglasio je koliko je važno za Hrvatsku osvojiti dobar dio tog isplativog kolača jer se trenutačno u svijetu ulaže 22 milijarde dolara u izgradnju brodova za kružna putovanja.

Sa željom da istakne pozitivnu stranu cruising turizma, Mario Babić, pomoćnik ministra za pomorski promet, pomorsko dobro i luke, rekao je kako jedan kruzer plaća daleku veću lučku naknadu od bilo kojeg tankera i da tijekom svog boravka u luci ne ispuštaju otpadne vode zahvaljujući najsofisticiranijim uređajima.

 



Pisane vijesti