'Poticaj za uspjeh' – potpisan ugovor o poslovnoj suradnji

Slika /arhiva/060306_006w1.jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev potpisali su danas ugovor o poslovnoj suradnji u osiguranju kreditnih sredstava bankama koje sudjeluju u Programu kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu 'Poticaj za uspjeh'.

Iako je program krenuo još 2003. godine, ključni trenutak bila je promjena programa iz 2004. kojom je isključena mogućnost daljnjeg sufinanciranja gradnje apartmana,  što je bio doprinos sprečavanju apartmanizacije, odnosno devastacije hrvatske obale, istaknuo je ministar Kalmeta.

Podsjećajući na rezultate ove poticajne mjere hrvatske Vlade kojom je dodijeljeno preko 255 kredita putem 19 banaka Kalmeta je naglasio da je odobreno oko milijardu kuna za male obiteljske hotele, a država je sudjelovala sa 22 milijuna kuna u subvencioniranju kamata, čime je omogućeno  7.000 novih ležajeva i otvaranje preko 2.000 novih radnih mjesta. Na posljednjoj sjednici Vlada je prihvatila još povoljnije uvjete programa koji predviđa jednostavniju proceduru dobivanja kredita te vrlo povoljne kamate, a u naredne tri godine očekujemo 300 novih obiteljskih hotela, dodao je.

O tome kako mnoge mediteranske zemlje već počinju preslikavati ovaj hrvatski model kreditiranja govorio je državni tajnik za turizam Zdenko Mičić predstavivši rezultate trogodišnje provedbe programa. Naglasio je kako je osnovni cilj programa animirati poduzetnika kako bi se izmijenila struktura dosadašnjih smještajnih objekata, tj. podigla kvaliteta turističkog proizvoda. Mičić je kao bitne izmjene programa izdvojio strožiju kontrolu plasiranih kredita u dodatne turističke sadržaje kao što su teretane, bazeni i sl.  S namjerom da se zainteresiranima pruži što više podataka o mogućnostima kreditiranja organizirat će se radionice na terenu, a  korisne informacije bit će objavljene na Internet stranicama ministarstva. 

Potprogram 'Pod stoljetnim krovovima' dozvoljava s novim razdobljem veću fleksibilnost i osigurava najmanje kamatne stope s obzirom na vrlo visoke troškove obnove starih kuća izvorne arhitektonske baštine. Prema riječima Antona Kovačeva, velika vrijednost programa je upravo obnova stotinjak takvih objekata koji su dobili novi izgled i sadržaj te su tako sačuvani od propadanja i zaborava.  Naveo je podatak kako je HBOR do sada odobrio preko 100 pojedinačnih zahtjeva u ukupnoj vrijednosti od 385 milijuna kuna.

Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-a izrazio je zadovoljstvo što banke više turizam ne doživljavaju kao izuzetno riskantnu investiciju, što pokazuje da se vratilo povjerenje u hrvatski turizam.

Program 'Poticaj za uspjeh' pohvalio je i Šime Klarić kao predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja ovu mjeru prati sa još tri programa: informativnog call centra, enogastro clustera i promocije udruge putem HTZ-a. Prema njegovim riječima, od 50 tisuća domaćinstava koje se u Hrvatskoj bave iznajmljivanjem tisuću je iskazalo interes za ovaj program, a 300 ih je spremno za izgradnju novih kapaciteta i sadržaja.

Pomoćnik ministra za razvoj turizma Robert Pende najavio je skoro potpisivanje ugovora o suradnji s poslovnim bankama koje se namjeravaju uključiti u program kreditiranja koji je dobio zeleno svjetlo i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja obzirom da je riječ o državnim potporama. Također, rekao je da je u ovoj godini u državnom proračunu osiguran 27 milijuna kuna za subvenciju kamata.

Poticaj za uspjeh - Program zapošljavanja, poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i sprječavanja sive ekonomije u turizmu - prezentacija



Pisane vijesti