Posjeti turističkim znamenitostima

Slika /arhiva/plitvice006.jpg

Hrvatskih 143 muzeja i galerija u trećem ovogodišnjem tromjesečju posjetilo je ukupno 880,6 tisuća posjetitelja, od kojih su 73 posto bili strani, a ostali domaći turisti, podaci su Državnog zavoda za statistiku dobiveni istraživanjem o posjeti važnijim hrvatskim turističkim znamenitostima i atrakcijama.

Najveći broj posjetitelja imali su muzeji i galerije u četiri jadranske županije te u gradu Zagrebu, pri čemu je najviše ukupnih posjetitelja, 532,4 tisuće, imalo 17 muzeja i galerija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Slijedi Istarska županija, čijih je 9 takvih objekata posjetilo gotovo 74 tisuće turista, dok je 21 muzej i galeriju u gradu Zagrebu obišlo njih nešto više od 60 tisuća.

Petnaest muzeja i galerija Splitsko-dalmatinske županije, obuhvaćenih istraživanjem Zavoda, u III. je tromjesečju posjetilo 50-ak tisuća turista, dok je na petom mjestu Zadarska županija, čijih je 10 takvih objekata obišlo više od 45 tisuća posjetitelja.

Osim muzejima i galerijama navedenim istraživanjem Državnog zavoda obuhvaćeni su posjeti i drugim znamenitostima i atrakcijama po županijama, među kojima dvorcima, nacionalnim i parkovima prirode, vjerskim središtima, arheološkim nalazištima, sportskim i drugim manifestacijama, zoološkim vrtovima te sličnom.

Ukupno je u Hrvatskoj, u svim županijama, takve objekte, mjesta i događanja u trećem tromjesečju ove godine obišlo 3,4 milijuna posjetitelja, od kojih su 2,2 milijuna bili stranci, a 1,2 milijuna domaći.

Promatrano po županijama, najviše je pritom takvih posjetitelja imala Dubrovačko-neretvanska županija, 718 tisuća, od kojih je pak, kako stoji u podacima, njih najviše ili 447,3 tisuće bilo u 'starom gradu'.

Slijedi Ličko-senjska županija s ukupnih 575,2 tisuće posjetitelja, od kojih je najviše, 545 tisuća, bilo u nacionalnim parkovima te županije (Plitvice i Velebit).

Slična je situacija i s trećom županijom po broju takvih posjetitelja, Šibensko-kninskom, koja je zabilježila 528,5 tisuća posjetitelja, od kojih je većina, 525 tisuća, bila u nacionalnim parkovima (Krka, Kornati). (Hina)



Pisane vijesti