Hrvatska jedna od najboljih destinacija za 'etički turizam'

Slika /arhiva/karta-hrvatskegif

Hrvatska je jedna od trinaest zemalja u svijetu najboljih odredišta za 'etički turizam' koja zaslužuje posjet ne samo po svojim ljepotama, nego i po odnosu prema okolišu i socijalnoj razvijenosti, zaključio je u svom najnovijem izvješću Etički turist (Ethical Traveler), neprofitna skupina iz Berkeley u Kaliforniji.

Služeći se javno raspoloživim podacima Etički turist je usporedio ekološke kao i pokazatelje socijalne razvijenosti u raznim zemljama kako bi donio svoju ocjenu. Pri tome je proučio podatke poput emisije ugljičnog dioksida, postotka zaštićenog zemljišta i energetske učinkovitosti te raspodjele dohotka, obrazovanja i zaštite ljudskih prava.

Skupina, koja savjetuje turiste kako da donesu odgovorne odluke o putovanjima, u svom najnovijem izvješću je temeljem tih pokazatelja preporučila Amerikancima kao najbolja odredišta 13 zemalja u razvoju: Argentinu, Barbados, Belize, Brazil, Ekvador,  Hrvatsku, Keniju, Kosta Riku, Peru, Sloveniju, Šri Lanku, Južnu Afriku i Urugvaj.

Da bi zemlja bila uzeta u obzir kao dobar kandidat za etički turizam njezina vlada mora pokazati snažnu predanost ne samo okolišu nego i dobrobiti svog stanovništva, naglašava Etički turist.

Izvješće navodi Hrvatsku među zemljama koje zadovoljavaju kriterij relativno male socijalne neravnopravnosti, a govoreći o prirodnim ljepotama primjećuje da su prekrasne plaže Hrvatske dobra alternativa Italiji, Francuskoj ili Grčkoj.

Etički turizam je skorašnji pojam zahtjevniji od običnog i ekološkog turizma jer ispunjava kako individualne tako i kolektivne ideale.

Turist doživljava ljepotu okoliša i kulturu zemlje koju posjećuje istodobno pridonoseći očuvanju okoliša i socijalnom razvitku zemlje domaćina, kaže Etički turist.

Ako se zemlje koje nastoje pridonijeti dobrobiti svojeg stanovništva okoriste turizmom, onda je tim vjerojatnije da će nastaviti tim putem, rekao je glasnogovornik Etičkog turista Michael McColl. On je kazao kako se nada da će onda i druge zemlje vidjeti koliko je ekonomski korisno ponašati se ekološki i socijalno odgovorno. (Hina)



Pisane vijesti