Poruka ministra Božidara Kalmete povodom Svjetskog dana turizma 27. rujna 2007. godine

Slika /arhiva/kalmeta.jpg

Povodom Svjetskog dana turizma koji se ove godine obilježava pod motom „Turizam otvara vrata ženama“ ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta upućuje svoju poruku:
"I ove godine dana 27. rujna diljem svijeta mnoge će  zemlje obilježiti Svjetski dan turizma koji je ovoga puta posvećena temi „Turizam otvara vrata ženama“. U zemlji čija gotovo petina prihoda pritječe od turizma, to je svakako značajan datum, kojeg će pratiti niz raznorodnih aktivnosti - od onih okrenutih turistima u organizaciji turističkih zajednica širom Hrvatske, pa do stručnih skupova na temu žena u turizmu.

U Hrvatskoj žene predstavljaju značajan faktor u turizmu čineći, prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, preko 56% radne snage u ugostiteljstvu. Iako se službeno ne prati rodna pripadnost zaposlenih u svim segmentima turizma, s obzirom da od ukupnog broja direktora agencija i voditelja poslovnica 45% njih su žene, uvjereni smo da je postotak ženske radne snage u tom segmentu još i veći.

Republika Hrvatska aktivno se zauzima za ravnopravnost spolova želeći snažnije afirmirati ulogu žene u našem društvu. Prema neslužbenim podacima s terena, značajan broj žena uključen je u programe vrednovanja hrvatske baštine i privođenja iste turističkoj svrsi. Mnoge od njih sudjeluju u očuvanju tradicija, izradi suvenira, ali sve više se uključuju u aktivnije bavljenje turizmom kroz sve važniji razvoj seoske turističke ponude. U mnogim malim, obiteljskim hotelima, čiji broj raste iz godine u godinu, s pravom se može reći da su velikim dijelom žene te koje bilo u partnerstvu bilo samostalno, organiziraju i vode posao.

Za mnoge je žene turizam, izuzetna prilika da se uključe u svijet rada i time dokažu svoju stručnost. Za dobre rezultate svih dosadašnjih, pa i ove, izgleda još jedne rekordne turističke sezone, za zadovoljstvo više od 10 milijuna turista koliko ih je Hrvatska imala u 2006. godini, uvelike su zaslužne žene koje uspješno obavljaju poslove od direktorice hotelske tvrtke, preko službenice u turističkim agencijama sve do kuharice, konobarice i svim onim radnim mjestima na kojima se u srcu turističke sezone radi bez gledanja na sat i s osmijehom na licu.

Dopustite da prigodom 28. Svjetskog dana turizma čestitam svim djelatnicima u ugostiteljstvu i turizmu njihov dan, a osobito ženama kojima je on ove godine on posebno posvećen."

 



Pisane vijesti