Porast broja kružnih putovanja stranim brodovima na Jadranu

Slika /arhiva/brod-w.jpg

Na hrvatskom je Jadranu tijekom prošle godine ukupno ostvareno 456 kružnih putovanja stranih brodova ('kruzera'), što je 8,6 posto više nego u godini prije, a na tim je brodovima bilo 16,2 posto više putnika ili njih 511.417, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Putnici koji su na taj način prošle godine ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 658 dana boravka, što je 24,6 posto više nego 2004.

Prosječno su u Hrvatskoj boravili jedan i pol dan, dok je prosječno na tim brodovima bilo 1.120 putnika.

Podaci Državnog zavoda tako pokazuju da se prošle 2005. godine zanimanje stranih 'kruzerskih' kompanija i njihovih putnika za kružnim putovanjima po hrvatskom Jadranu 'vratilo', nakon što je 2004. tih brodova i kružnih putovanja bilo 27,8 posto manje nego u 2003.

S obzirom na luke u koje su strani brodovi ušli prvi put u hrvatsko teritorijalno more većina od ukupnih lanjskih putovanja kružnih brodova ili 438 ostvarena je u  Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Devet takvih putovanja zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji, sedam u Zadarskoj, a dva u Primorsko-goranskoj županiji.

Iz Državnog zavoda navode i podatke o svim drugim lukama koje su strani brodovi na kružnim putovanjima posjetili za vrijeme boravka u Hrvatskoj, po kojima je najviše posjeta, 406, imala luka Dubrovnik.

Slijedi Korčula koja je imala 60 posjeta kružnih brodova, Hvar 26, splitska luka 25, šibenska 17, a luka Zadar 9 posjeta. Mljet je imao 6 posjeta kružnih brodova, po 5 luke u Cavtatu, Opatiji i Trogiru, po 4 Mali Lošinj i Ploče, a po 3 Lopud, Luka Šipanska, Pula, Rab, Suđurađ.

Strani brodovi na kružnim putovanjima lani su dvokratno ili jednom na svom putovanju hrvatskim dijelom Jadrana posjetili još luke na Visu, Velu Luku, Rijeku, Pomenu i Rovinj.

Promatrano po mjesecima gotovo 96 posto ili 437 prošlogodišnjih kružnih putovanja stranih brodova u Hrvatskoj dogodila se od travnja do listopada, u kojem je zabilježeno i najveći broj tih putovanja - 87.

Oko 42 posto ukupnih godišnjih putovanja ili 192 ostvarena je u tri ljetna mjeseca (lipanj-kolovoz), od čega u lipnju 55, u srpnju 67, a u kolovozu 70.

Prema zemlji zastave brodova najviše ih je prošle godine, 110, na kružnim putovanjima bilo iz Italije. Sa Bahama je bilo 99, iz Paname 66, s Maršalovih otoka 32, iz Velike Britanije 28, a iz Grčke 26.

Osim iz tih zemalja brodovi-kruzeri su u Hrvatsku stizali i pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina (18), Francuske (17), Nizozemske (14), s Bermuda, Malte i iz Norveške (po 7), Finske (6), Luksemburga (5), Portugala (4), Liberije i Njemačke (po 3), s Cipra (2) te iz Danske i s Jamajke (po 1). (Hina)



Pisane vijesti