Počeo Dubrovački vinski tjedan

Slika /arhiva/Dubrovnik_by_air.jpg

Degustacijskom press konferencijom 'Vrijeme je za vino' najavljen je početak prvog regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine koji će se održati od 24. do 26. travnja, a danas je ujedno počeo Dubrovački vinski tjedan.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić ocijenio je da ta najjužnija hrvatska županija ima jedna od najboljih vina, koja treba i mora bolje promovirati, dodavši kako se nada da će Dubrovnik FestiWine, postati tradicionalna manifestacija u Dubrovniku.

Melanija Milić, direktorica Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA istaknula je da se projekt Dubrovnik FestiWine-a dugo i temeljito pripremao. DUNEA je aplicirala i dobila projekt prekogranične suradnje interaktivnog razvitka vinarstva i turizma pod nazivom ''Mreža vinskog turizma – WiNe'' (Wine Network Tourism) čije je središnje događanje upravo festival vina Dubrovnik FestiWine. Projekt je vrijedan oko 3 milijuna kuna, a objedinjuje tematske vinske staze, vinski muzej, program vinske obuke i Dubrovnik FestiWine i traje 24 mjeseca.

U sklopu festivala u četvrtak, 24. travnja, održat će se stručni skup „Vino u turizmu“, namijenjen prije svega vinarima, ugostiteljima, hotelijerima ali i svima zainteresiranim posjetiteljima. Moderator i jedan od predavača je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije .

U petak i subotu u atriju restorana Klarisa, u dubrovačkoj staro gradskoj jezgri, središnji je dio festivala – izložba županijskih vina gdje će se predstaviti 61 vinar iz Dubrovačko-neretvanske županije, te 15 vinara iz Crne Gore, a u petak popodne održavaju se predavanja i vinske radionice.

Subota je rezervirana za izložbu vina, a u Malom Stonu izabrat će se najbolje bijelo vino za našu stonsku kamenicu.

U sklopu Dubrovnik FestiWine-a organizirano je i natjecanje/ocjenjivanje prethodno prijavljenih vina Dubrovačko-neretvanske županije. Najbolja vina dobit će nagrade Dubrovnik FestiWine Trophy 2014.

Vinske uzorke ocjenjivat će međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od višečlanih komisija/panela. Predsjednik ocjenjivačkog suda je Bojan Kobal, enolog u nastarijoj vinariji u Sloveniji, koji posjeduje službenu licencu za ocjenjivanje vina i redovito sudjeluje na brojnim svjetskim natjecanjima. U ocjenjivačkom sudu bit će domaći i inozemni sudci, enologa, pisci, novinari te promotori vina i vinske kulture.

(Hina)



Pisane vijesti