Plaži Zlatni rat dodijeljena Bijela zastava

Slika /arhiva/015_zlatnirat-bijela.jpg

Svjetska udruga za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera, u svijetu poznata kao GUWAA Global Underwater Awareness Association, dodijelila je 19. lipnja 2015. Bijelu zastavu plaži Zlatni rat u Bolu na Braču. 

Bijela zastava (WhiteFlag International) jedini je simbol u svijetu koji garantira čisto more, plaže, morsko dno i kopnene vode u svrhu zaštite života u njima, i vlasništvo je fondacije Princ Albert II. od Monaka i GUWAA-e. Bijela zastava je ekološki simbol koji zahtjeva sistematsko i kontinuirano čišćenje mora i priobalja kako bi se posjetiteljima garantirale ekskluzivne vrijednosti koje posjedovanje Bijele zastave predstavlja.

„Čišćenje i zaštita hrvatskih voda prioritetna je oblast za djelovanje kako bi Republika Hrvatska održala status jedne od vodećih turističkih destinacija po prepoznatljivom čistom moru i morskom dnu. Sama GUWAA planira do kraja iduće godine iz hrvatskih voda izvaditi do 50 tona otpada“, izjavio je predsjednik GUWAA-e Kristijan Curavić.

Načelniku općine Bol Tihomiru Marinkoviću, Bijelu zastavu uručio je Daniel Azouar, dopredsjednik za GUWAA-inu Bijelu zastavu u Norveškoj i još 30 zemalja širom svijeta.

„Iznimno nam je drago da je Zlatni rat kao najljepša plaža u Hrvatskoj, ali i u Evropi, dobio obilježje i sve vrijednosti koje Bijela zastava predstavlja. Ovo je dokaz da je more i morsko dno ove plaže čisto. Ronioci GUWAA-e obavili su sjajan posao. Zadovoljstvo je imati i ovakve suradnike u procesu održavanja i brige o našem najvećem blagu – vodi“, rekao je načelnik općine Bol Tihomir Marinković.



Pisane vijesti