Okrugli stol 'Obiteljski mali hoteli'

Slika /arhiva/Split_001x.jpg

Hrvatska će do 2010. godine ostvariti 11 milijuna registriranih inozemnih turističkih dolazaka i 70 milijuna noćenja godišnje te oko 10 milijardi eura turističkog prihoda, rekao je danas u Splitu glavni direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić na okruglom stolu na temu 'Mali i obiteljski hoteli' koji je organizirala Udruga obiteljskih i malih hotela. Prema prvim podacima HTZ-a, kazao je Bulić, u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 7 posto više turističkih dolazaka te 8 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić kazao je da su tako dobri rezultati ostvareni zahvaljujući velikim dijelom i sve boljoj organizaciji privatnog smještaja koji u ukupnoj strukturi smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj ima udjel od 45 posto.

To je razlog, kazao je Mičić, zbog kojeg hrvatska Vlada provodi kreditni program putem kojeg se privatni iznajmljivači odlučuju za izgradnju dodatnih kapaciteta kako bi svoje apartmane pretvorili u male obiteljske hotele, ne veće od 40 soba.

Taj program, ocijenio je, jedan je od najuspješnijih projekata u malom i srednjem poduzetništvu u zemlji, navodeći kako je plasirano gotovo 750 milijuna kuna kredita u oko 220 projekata.

Na temelju malog uzorka od 300 iznajmljivača Udruga obiteljskih malih hotela napravila je analizu koja pokazuje da 50 posto privatnika namjerava ući u taj program te od malih iznajmljivača postati hotelijeri.

Program istječe 30. rujna, ali će se nastaviti u tri sljedeće godine, tako da se za pet godina očekuje više od 500 malih hotela, a riječ je o vrlo kvalitetnim objektima kapaciteta do 40 soba s 4 i 5 zvjezdica, kazao je Mičić.

Direktor Udruge obiteljskih malih hotela Šime Klarić istaknuo je da u privatnom smještaju Hrvatska raspolaže s oko pola milijuna ležajeva, a Splitsko-dalmatinska županija prva je u državi po broju malih obiteljskih hotela.

Na okruglom stolu je istaknuto kako je, bez obzira na brojne negativne reakcije o uvođenju plaćanja paušalne boravišne pristojbe, broj novih legaliziranih iznajmljivača porastao za 3,5 tisuća. (Hina) 



Pisane vijesti