U Jadranu u sedam mjeseci 24 posto više 'kruzera'

Slika /arhiva/cruiser-w.jpg

U hrvatskom su Jadranu u prvih sedam mjeseci ove godine ukupno ostvarena 222 kružna putovanja stranih brodova, što je 24 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, a na tim je brodovima bilo 26 posto više putnika ili njih 244.270, objavio je Državni zavod za statistiku.

Putnici koji su na taj način ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 330 dana boravka, što je 45,4 posto više nego u sedam mjeseci 2004. Prosječno su u Hrvatskoj boravili jedan dan, dok je prosječno na tim brodovima bilo 1.100 putnika.

S obzirom na luke u koje su strani brodovi ušli prvi put u hrvatsko teritorijalno more većina od ukupnih sedmomjesečnih putovanja kružnih brodova u Hrvatskoj ili 213 ostvarena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sedam takvih putovanja zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji, a dva u Primorsko-goranskoj županiji.

Osim toga iz Zavoda navode i podatke o svim drugim lukama koje su strani brodovi na kružnim putovanjima u sedam mjeseci posjetili za vrijeme boravka u Hrvatskoj, a po kojima je najviše posjeta ili 208 imala luka Dubrovnik.

Slijedi Korčula koja je imala 30 posjeta kružnih brodova, Hvar 16 posjeta, splitska luka zabilježila je 15 posjeta tih brodova, a šibenska 12.

Pet posjeta imala je Opatija, po 4 Mali Lošinj i Trogir, po 3 Ploče i Rab, po 2 posjeta kružnih brodova Cavtat, Lopud, Pula, Rijeka, Suđurađ, Vela Luka i Luka Šipanska, dok je jedan posjet kružnim brodom u sedam ovogodišnjih mjeseci, po podacima Zavoda, imao Zadar.

Gotovo 55 posto ukupnih sedmomjesečnih putovanja kružnim brodovima u Hrvatskoj ostvareno je u lipnju i srpnju, od čega 55 putovanja u lipnju, dok ih je 67 bilo u srpnju.

U ta dva mjeseca na tim brodovima je bila i većina (61 posto) od ukupnih sedmomjesečnih putnika koji su na taj način ušli u Hrvatsku, odnosno njih 148.918.

Prema zemlji zastave brodova u sedam mjeseci ove godine najviše ih je, 58, na kružnim putovanjima bilo iz Italije. Sa Bahama je bilo 41, iz Paname 31, s Maršalovih otoka 23, a iz Velike Britanije i Grčke po 14 takvih putovanja.

Osim iz tih zemalja brodovi-kruzeri su u Hrvatsku stizali i pod zastavom Francuske (8), Nizozemske (6), Bermuda, Finske i Svetog Vinceta i Grenadina (po 5), Norveške (4), Luksemburga i Malte (po 3) te drugih. (Hina)



Pisane vijesti