Okrugli stol o ulozi malih obiteljskih hotela

Slika /arhiva/OMH logo.jpg

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotelaHrvatski turizam kronično pati od nedostatka hotelskih kreveta, istaknuto je na danas na okruglom stol o ulozi malih obiteljskih hotela u održivom razvoju hrvatskog turizma održanom u Splitu u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Predsjednik te udruge Šime Klarić kazao da Hrvatska trenutačno ima samo 200 malih obiteljskih hotela, ali je u planu da se u naredne tri godine izgradi njih još 300, a za pet do sedam godina Hrvatska bi trebala imati oko tisuću takvih hotela.

To bi trebalo promijeniti sliku naše turističke ponude jer takvi hoteli rade tijekom cijele godine, nude dodatne sadržaje, zapošljavaju nove ljude i lokalnom stanovništvu omogućavaju razvoj, kazao je Klarić napominjući kako se u Hrvatskoj 50-tak tisuća domaćinstava bavi iznajmljivanjem turističkih kapaciteta. Sve veći broj poduzetnika želi ulagati u malo obiteljsko hotelijerstvo, posebice povratnici s dugogodišnjeg rada u inozemstvu.

Veliku pomoć u razvoju visokokvalitetnih turističkih kapaciteta pruža Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i to kroz raznorazne poticaje, dok Ministarstvo gospodarstva potiče razvoj klastera i prati promociju. Time se u Hrvatskoj razvija iznimno kvalitetan odnos između privatnog i državnog sektora, kazao je Klarić.

Državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, govoreći o problematici strukture smještajnih kapaciteta, istaknuo je kako hrvatski turizam pati od nedostatka hotelskih kreveta jer od ukupno 900 tisuća smještajnih jedinica svega 100 tisuća otpada na hotele.

Nedostatak hotelskih kreveta veliki je problem koji se nastoji rješavati kroz programe namijenjene razvoju malih hotela, no, potrebno je poticati i nove projekte, napomenuo je upozoravajući da će bez novih i kvalitetnih programa konkurentnost hrvatskog turizma biti umanjena.

Održivi razvoj, odnosno zaštita prostora i ekoloških resursa, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje dodatnih kvalitetnih smještajnih kapaciteta budućnost je hrvatskog turizma, istaknuo je  Mičić.

Državna tajnica za poduzetništvo Tajana Kesić-Šapić na okruglom je stolu govorila o projektu povezivanja u klastere te je napomenula kako će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva ove godine s još više novca podržati nacionalnu udrugu obiteljskih i malih hotela. (Hina)



Pisane vijesti