Održana radionica izrade slastica „Samoborski slatki nokturno“

Slika /arhiva/141001_samoborski5.jpg

Radionica izrade samoborskih slastica „Samoborski slatki nokturno“ održana je danas u slastičarni Monika u Samoboru, uz sudjelovanje 12 samoborskih slastičara iz restorana „Kod špilje“, hotela Lavica, krčme Gabreku 1929., kavane Livadić, Franja cateringa te slastičarnice i pekarnice Saramassi, Re-Ni, Zemljič i Slatka šumica.

Oni su pod vodstvom mlade kuharske i slastičarske snage restorana hotela The Westin Zagreb, ujedno i pobjednika ovogodišnje desete „Zlatne jabuke“ u Vinkovcima, Dine Bebića, pripremili „Marija tortu“, samoborsku slasticu nazvanu po Mariji pl. Hotković, a prema starinskom receptu iz „Kuharice bake Ivke“ Milana Žegarca Peharnika. Naime, Mariji Hotković hrvatski je skladatelj i jedan od vođa Hrvatskoga narodnog preporoda, Ferdo Livadić, posvetio Nocturno u fis-molu 1822. godine, koji pripada među najranije primjere nokturna u klavirskoj literaturi.

Radionica “Samoborski slatki nokturno” nastavak je projekta započetog 2013. godine izdavanjem gastro vodiča “Svi gurmanski putovi vode u Samobor”, “Male samoborske kuharice” u kojoj je objedinjena tradicionalna kuhinja s kraja 19. do sredine 20. stoljeća, te radionice “Samoborski chef” u kojoj su sudjelovali samoborski ugostitelji.

Cilj revitaliziranja starih receptura je stvaranje novog proizvoda, te povezivanje  gastronomije, glazbe i turističke ponude.



Pisane vijesti