Održan video-sastanak ministrice Brnjac s regionalnim direktorima turističkih zajednica

Slika /2021_ilustrac_f/210312_wmints.jpeg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je video-sastanak s direktorima regionalnih turističkih zajednica na kojem je sudjelovao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ravnatelj HZJZ-a Capak iznio je informacije o trenutačnoj situaciji s pandemijom u Republici Hrvatskoj te detaljnije pojasnio procese na razini Europske unije vezano uz prijedlog „Zelenog certifikata“. Takav bi certifikat sadržavao informaciju o procijepljenosti, preboljenju i testiranju na COVID, a njime bi se trebalo osigurati ujednačeno i predvidljivo postupanje država članica u pogledu uvjeta za prelazak granice.
 
Također je pojasnio kako je na razini EU-a postignut dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima, no većina država članica, uključujući i RH, još uvijek za prelazak granice traži testiranje PCR testom. Istaknuo je kako je za testiranje brzim antigenskim testovima  potrebno medicinsko osoblje koje je obučeno za uzimanje brisa, ali je prednost takvih testova u odnosu na PCR njihova cijena i brzina očitavanja rezultata, što ih čini idealnim alatom za olakšavanje putovanja u turističkoj sezoni. U tom kontekstu je direktorima regionalnih turističkih zajednica najavljeno kako će HZJZ dostaviti informaciju o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova, kao i izdavanje vjerodostojnih potvrda o testiranju.
 
Direktori regionalnih turističkih zajednica trebali bi sljedećeg tjedna dostaviti Ministarstvu svoje prijedloge punktova za testiranje turista u pojedinim županijama u koordinaciji s regionalnim zavodima za javno zdravstvo. Kod određivanja punktova treba voditi računa o njihovoj svrsishodnosti u kontekstu potreba određene županije, kao i mogućnosti obavljanja testiranja (osobito brzim antigenskim testovima) tijekom vikenda, kada su turistička kretanja uobičajeno najdinamičnija. Obzirom da bi se većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na mjestima gdje će turistima biti lako dostupni. Popis punktova za testiranje bit će objavljen na stranici www.safestayincroatia.hr.
 
„Intenzivirali smo pripreme za nadolazeću turističku godinu, dogovaramo dodatne punktove za testiranje u turističkim mjestima kako bismo našim turistima boravak u Republici Hrvatskoj učinili što ugodnijim i sigurnijim. Započeli smo i dijalog o načinima putovanja i protokolima za turiste iz Hrvatske, Europske unije i trećih zemalja te se nadamo da ćemo uskoro postići dogovor kojim ćemo olakšati putovanja turistima, a to će biti jedan od najvažnijih elemenata uspjeha predstojeće sezone“, zaključila je ministrica Brnjac.
 
Na sastanku su iznesene informacije o provedbi i tijeku kampanje “Safe Stay in Croatia”, koja je polučila značajan interes i na stranim tržištima, posebno u kontekstu povoljnije epidemiološke situacije u RH. Zaključeno je kako je najvažniji preduvjet za pripremu  ove turističke godine ostati u zelenom, čemu će pridonijeti ubrzanje procesa procjepljivanja, osobito turističkih djelatnika, kao i pridržavanje epidemioloških mjera i protokola. Omogućavanje jednostavnog pristupa testiranju za turiste i olakšavanje prijelaza granice bit će dodatni poticaj turistima da za svoj odmor izaberu upravo Hrvatsku.

Priopćenja