Održan prvi turistički forum 'Istra, zeleni Mediteran'

Slika /arhiva/istarska-zugif

Za konkurentnost hrvatskog turizma potrebne su nove investicije i modernija promidžba turističkog proizvoda, složili su se sudionici današnjeg jednodnevnog turističkog foruma koji je pod nazivom 'Istra, zeleni Mediteran' održan danas u Puli.

Predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Veljko Ostojić, predstavljajući Master plan razvoja istarskog turizma, ustvrdio je da je Istri potrebna investicija u kapitalne razvojne projekte poput projekta 'Brijuni-Rivijera' odnosno Master plana razvoja. Smatra da sve to treba uskladiti s temeljnim razvojnim dokumentom koji se, kako je rekao, 'ostvaruje prema planu'. Govoreći o planovima za iduću godinu, Ostojić je kazao kako je program 'težak' 31 milijun kuna a veličina tog programa, drži, 'pokazuje kako Istra ozbiljno ide u pripremu nove turističke sezone'.

Potporu Master planu,  vrijednom 650 tisuća eura, dali su i privatni poduzetnici koji od države ipak očekuju kvalitetnu zakonsku regulativu kao preduvjet buduće investicije.

Istarski župan Ivan Jakovčić, osvrnuvši se na prioritete i afirmaciju turizma u središnjoj Istri, naglasio je kako će se uglednim svjetskim kompanijama uputiti poziv da ulažu u istarske projekte poglavito u projekt 'Brijuni-Rivijera' bez obzira što je, kako je rekao 'atraktivnost srednje Istre u turizmu u posljednje vrijeme dostigla razinu atraktivnosti istarskog priobalja'.

Direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić ustvrdio je da je 2005. bila u turističkom smislu najuspješnija godina do sada, istaknuvši kako iduća 2006. godina neće biti, kako smatra, 'manje izazovnija'.

Na turističkom forumu dodijeljena je i godišnja nagrada Turističke zajednice istarske županije 'Zlatna koza' za izuzetan doprinos istarskom turizmu na području marketinških aktivnosti. Nagrade su uručene Gradu Rovinju za turističku atrakciju tradicijske gradnje rovinjske batane, turističkoj zajednici općine Motovun i grada Buzeta za promotivni projekt 'Dobrodošli u Motovun' odnosno organizaciju tradicionalne manifestacije 'Subotina po starinski'.

Nagradu 'Zlatna koza' dobili su još i rovinjska tvrtka 'Maistra', grad Novigrad te organizacija 'Pula' za dizajn kataloga 'Birana istarska vina'. (Hina)



Pisane vijesti