Očekuje nas još jedna uspješna turistička sezona

Slika /arhiva/logo_hrgif

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić održao je u utorak u Beču konferenciju za tisak, uoči početka predstojeće turističke sezone, na kojoj je izvijestio austrijske turističke novinare o prošlogodišnjim turističkim ostvarenjima, rezultatima u prva četiri mjeseca ove godine i očekivanjima od predstojeće, ovogodišnje turističke sezone.

"Očekuje nas još jedna uspješna turistička sezona", kazao je Bulić dodavši da je prošle godine 10 milijuna turista, od čega 7,5 milijuna stranih, posjetilo Hrvatsku. Od toga je iz Austrije u Hrvatsku pristiglo 800.000 turista, ili osam posto, ostvarivši  2005. godine 3,6 milijuna noćenja. 

U prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je 10 posto više dolazaka, odnosno 12 posto više noćenja nego prošle godine. Lani je ostvaren devizni priljev od 6 milijardi deviznog prihoda od inozemnih turista, rekao je direktor Bulić.

Izrazio je nadu da ćemo ove godine ostvariti 2 do 3 posto više mjereno fizički, odnosno oko 5 posto više mjereno financijskim pokazateljima.

Bulić je kazao da Hrvatska ne može i ne želi konkurirati jeftinim destinacijama na Mediteranu, nego se želi pozicionirati kao zemlja kvalitetnog turizma, u kojoj će gosti biti zadovoljni uslugama koje su dobili s obzirom na cijenu koju su platili.

"Glavni motiv ostaje i dalje sunce i more, ali se radi na aktivnoj prezentaciji kulture i tradicije i afirmiranju načina života u Hrvatskoj kao jedne od pozitivnih turističkih vrijednosti", rekao je Bulić u Beču austrijskim novinarima, koji su se najviše zanimali za nove sadržaje i nove oblike turističke ponude u Hrvatskoj.

Dosadašnjeg direktora HTZ RH u Beču Željka Tončinića zamjenjuje na toj funkciji Ranko Vlatković, bivši gradonačelnik grada Opatije i predsjednik TZ Primorsko-goranske županije.

Konferencija za novinstvo održana je u prostorijama HTZ-a u središtu Beča koje su otvorene u siječnju 2001. godine. (Hina)Pisane vijesti