ADAC: Hrvatska povoljna po cijenama izvanpansionskih usluga

Slika /arhiva/clocro.jpg

Hrvatska je u konkurenciji 40 najomiljenijih kupališnih odredišta njemačkih turista u redovnom godišnjem testu najvećeg europskog auto kluba njemačkog ADAC-a, koji mjeri povoljnost izvanpansionske potrošnje, zauzela treće mjesto, iza Turske i Njemačke.

Test je u 40 kupališnih destinacija u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Hrvatskoj, Portugalu, Španjolskoj i Turskoj obuhvatio isključivo cijene koje nisu uključene u paušalnu ponudu. Usporedbe su izvedene na temelju "košarice roba" koja je obuhvatila tipične proizvode poput kreme za sunčanje, mineralne vode, piva, cappucina, sladoleda, pomfrita i ležaljke za plažu.

Najskuplja u tome testu je Francuska, iza koje po skupoći slijede Italija i Portugal. Grčka i Španjolska su po izvanpansionskoj potrošnji ocijenjene kao "srednje skupa" odredišta, dok su Turska, Njemačka i Hrvatska ocijenjene kao "povoljne" zemlje.

U Hrvatskoj se na meti ADAC-ovih istražitelja našlo pet ljetnih odmorišta - Mali Lošinj, Umag, Rovinj, Medulin i Poreč. Najskuplji od ovih odredišta je, prema tom ispitivanju, Poreč, dok je najpovoljniji Mali Lošinj, koji se i u ukupnoj konkurenciji među 40 gradova našao na trećem mjestu. Poreč se nalazi među najskupljim gradovima na 32 mjestu.

Njemački mediji, koji su objavili ADAC-ov test kao primjer ogromnih razlika u izvanpasionskoj potrošnji između skupih i povoljnih zemlja, navode primjer cappucina. Dok on u Hrvatskoj, kako proizlazi iz ispitivanja, prosječno košta 89 centa, u Francuskoj se za isti napitak prosječno mora izdvojiti čak 3,15 eura. (Hina)



Pisane vijesti