Novi programi za povećanje konkurentnosti turizma u 2012. godini

Slika /arhiva/w120402-mint2.jpg

Povećanje konkurentnosti turističkog sektora u fokusu je interesa Ministarstva turizma, a svi su programi direktno ili indirektno kreirani upravo s tim ciljem, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na predstavljanju osam programa Ministarstva za povećanje konkurentnosti u 2012. godini, za koje je ukupno predviđeno 32 milijuna kuna. Kao novost, ministar je posebno istaknuo programe „Inovativni turizam“ - namijenjen poticanju novih ideja i inovacija u turizmu te „Korak više“, kojemu je cilj stvaranje dodatne ponude u turizmu, a samim time i jačanju turističke ponude Hrvatske. Također, ove se godine po prvi puta uvodi sufinanciranje „energetskih pregleda“ i eko certificiranja“, a posebna pažnja biti će posvećena razvoju turistički nerazvijenih područja, za koja će Ministarstvo turizma s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) ove godine ukupno izdvojiti više od 15 milijuna kuna. Prilikom predstavljanja programa, pomoćnik ministra Želimir Kramarić naglasio je važnost dodjele potpora, jer se na taj način potiču nove ideje i projekti u turizmu te turističkoj industriji omogućuje stvaranje dodatne ponude, što dovodi do produljenja sezone i jačanje konkurentnosti turističkog sektora.

Povećanje konkurentnosti turističkog sektora u fokusu je interesa Ministarstva turizma, a svi su programi direktno ili indirektno kreirani upravo s tim ciljem, rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na predstavljanju osam programa Ministarstva za povećanje konkurentnosti u 2012. godini, za koje je ukupno predviđeno 32 milijuna kuna.

Kao novost, ministar je posebno istaknuo programe „Inovativni turizam“ - namijenjen poticanju novih ideja i inovacija u turizmu te „Korak više“, kojemu je cilj stvaranje dodatne ponude u turizmu, a samim time i jačanju turističke ponude Hrvatske. Također, ove se godine po prvi puta uvodi sufinanciranje „energetskih pregleda“ i eko certificiranja“, a posebna pažnja biti će posvećena razvoju turistički nerazvijenih područja, za koja će Ministarstvo turizma s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) ove godine ukupno izdvojiti više od 15 milijuna kuna.

Prilikom predstavljanja programa, pomoćnik ministra Želimir Kramarić naglasio je važnost dodjele potpora, jer se na taj način potiču nove ideje i projekti u turizmu te turističkoj industriji omogućuje stvaranje dodatne ponude, što dovodi do produljenja sezone i jačanje konkurentnosti turističkog sektora.

Uz spomenuto, bespovratne potpore i poticaji dodjeljivat će se za obrazovanje i obuku kadrova u turizmu („Znanjem do kvalitete“), poticanje djelovanja strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma („Zajedno do konkurentnosti“), poticanje turističkih manifestacija („Turizam kroz manifestacije“), jačanje sigurnosti boravka gostiju („Siguran gost“) te turističkim projektima kojima su odobrena sredstva iz EU i drugih međunarodnih fondova.

Samo novim idejama, te novim proizvodima i programima obogatit ćemo turističku ponudu i ostvariti svoje ciljeve - dužu sezonu i veće prihode od turizma, rekao je ministar.

Ministarstvo turizma već je objavilo javne pozive za programe „EU izvrsnost“ i „Zajedno do konkurentnosti“, za koje prijava traje do 30. travnja, a tijekom travnja i svibnja biti će objavljeni natječaji za preostale programe. Sve detaljnije informacije možete pronaći na web stranicama Ministarstva turizma.



Pisane vijesti