Na edukacijskim seminarima „Obiteljski mali hoteli“ sudjelovalo više od 600 poduzetnika

Slika /arhiva/061213-5.jpg

Besplatnim edukacijskim seminarima za poduzetnike „Obiteljski i mali hoteli“ u organizaciji Erste&Steiermärkische banke, te Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela (OMH), a pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, prisustvovalo je više od 600 poduzetnika od kojih se 70 posto već bavi određenim vidom turističke djelatnosti, dok su preostalih 30 posto sudionika bili potencijalni poduzetnici, rečeno je na današnjem brifingu za novinare o rezultatima ove zajedničke akcije. 

Novinarima se obratio državni tajnik za turizam Zdenko Mičić, izrazivši svoje veliko zadovoljstvo dosadašnjim postignućima programa „Poticaj za uspjeh“ koji po njemu predstavlja značajnu polugu javno-privatnog partnerstva. Ocijenio je kako je svjestan svih problema s kojima se susreću budući vlasnici malih i obiteljskih hotela, ali da očekuje kako će izradom prostornih planova i određivanjem turističkih zone i te prepreke biti riješene.

Dodao je kako je siguran da će i planirani veliki greenfield projekti, o kojima po njemu ovisi velikim dijelom budućnost hrvatskog turizma, pružiti dovoljno prostora za razvoj malih i obiteljskih hotela. Ujedno je i najavio nove kreditne linije koje će biti predstavljene u 2007. za obnovu i izgradnju flote izletničkih brodova, te za izgradnju smještajnih jedinica u agroturizmu.

Vezano uz poteškoće sa smještajnim kapacitetom u hrvatskom turizmu, Šime Klarić, predsjednik OMH, naglasio je kako ovi seminari predstavljaju vrijednu razmjenu znanja i iskustva koje je prikupljeno tijekom proteklih nekoliko godina. Pojasnio je kako se planira nedostatak od 100.000 kreveta visoke kategorije u Hrvatskoj realizirati do 70 posto kroz razvoj malih i obiteljskih hotela.  Po njemu je važno povećati udio malih obiteljskih hotela u ukupnoj strukturi hotelskih kapaciteta sa trenutačnih 7 posto na željenih 50 posto unutar narednih 5-7 godina.

Član Uprave Erste banke Boris Centner je upoznao nazočne novinare s činjenicom kako ta banka s 88 plasiranih kredita (u iznosu od 40,8 milijuna eura) unutar programa ovog programa drži vodeće mjesto na bankarskom tržištu. Najavio je kako Erste banka planira poduzeti daljnje iskorake i u praćenju velikih projekata u turizmu.

Cilj ovih seminara koji su održani na šest lokacija diljem Hrvatske, bilo je pružiti na jednom mjestu i u jednom danu cjelovite informacije i saznanja o planiranju, realiziranju i upravljanju malim obiteljskim hotelima. Sve to u skladu sa strateškim smjernicama razvoja hrvatskog turizma i vezano uz kreditnu liniju iz programa „Poticaj za uspjeh“ u okviru kojeg je od 2002. godine realizirano ukupno 306 kredita u vrijednosti od 1.2 milijarde kuna.



Pisane vijesti