Ministrica Brnjac i direktor Staničić pozvali sve turističke zajednice u Hrvatskoj na sadnju drveća u cilju kompenzacije emisija CO2 iz vozila turista

Slika /2022_photo_ilustrac/221018-web.jpg

Klimatske promjene jedan su od najvećih ekoloških, društveno-ekonomskih i političkih izazova današnjice. Europska unija postavila je visoke ciljeve vezane uz klimu - uz pomoć Zelenog plana Europa treba do 2050. postati prvi klimatsko neutralni kontinent – odnosno kontinent koji uklanja onoliko emisija CO2 koliko ih proizvodi.

Prema podacima Eurobarometra o stavovima Europljana o putovanjima, većina građana Europske unije iskazala je spremnost na mijenjanje navika kako bi putovali održivije i to kroz konzumiranje lokalnih proizvoda, smanjenje otpada, smanjenje potrošnje vode, putovanja izvan turističke sezone, odabirom prijevoznih mogućnosti na temelju ekološkog utjecaja ili pak doprinoseći aktivnostima kompenzacije ugljika poput sadnje drveća.
 
Upravo s ciljem osiguravanja većeg doprinosa turističkog sektora smanjenju negativnih učinaka klimatskih promjena, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica pripremili su projekt financiranja sadnje drveća u turističkim destinacijama diljem Hrvatske. Poziv na uključenje u projekt upućen je turističkim zajednicama, koje imaju mogućnost već od ove godine organizirati sadnju autohtonog drveća. Projekt koji provode Ministarstvo i HTZ dio je šireg plana na temelju kojega bi se do 2030. u Hrvatskoj trebalo posaditi dodatnih 10 milijuna sadnica.
 
 „Jedan od strateških ciljeva u našoj novoj Strategiji jest turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu. Vrlo je važno već sada Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. Upravo s tim ciljem inicirali smo i projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se doprinijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista. Kako bismo osigurali provedbu projekta u svim turističkim destinacijama, pozvali smo turističke zajednice diljem Hrvatske da se uključe u ovaj projekt za koji će financijska sredstva osigurati Ministarstvo turizma i sporta“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.
 
„Razvijena ekološka svijest svakog pojedinca važna je za budućnost hrvatskog turizma. Današnja tehnologija nam omogućava vrlo precizan uvid u utjecaj turizma na resursnu osnovu i prirodno bogatstvo, a ova akcija sadnje stabala samo je mali dio onoga što možemo učiniti za prirodu koja nas okružuje. Siguran sam u odličan odaziv kolega iz sustava turističkih zajednica te svih ostalih turističkih subjekata jer zadatak svih nas je da očuvamo i dodatno učvrstimo poziciju Hrvatske koja je već sada u globalnim okvirima prepoznata kao destinacija izuzetno lijepog krajolika i očuvane prirode“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
 
U odabiru vrsta sadnica, turističke zajednice trebaju voditi računa o autohtonim vrstama, podneblju, a svaka sadnica bit će obilježena oznakom održivosti hrvatskog turizma - Croatia naturally yours.

Pisane vijesti