Ministar turizma Lorencin s glavnim tajnikom UNWTO-a Talebom Rifaijem

Slika /arhiva/130527-bgd1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin boravi u Beogradu na sjednici Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO), gdje se susreo s glavnim tajnikom UNWTO-a Talebom Rifaiem kojega je informirao da je Hrvatski sabor po prvi puta usvojio Strategiju razvoja hrvatskog turizma. Glavni cilj Strategije je da Hrvatska do 2020. godine uđe među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta, naglasio je Lorencin te predstavio aktivnosti na privlačenju i rastu investicija u turizmu i one kojima je cilj produljenje pred i posezone. Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai pohvalio je napore Hrvatske i rezultate turističkog prometa postignute prošle godine, usprkos teškoj gospodarskoj situaciji. Istaknuo je važnost pitanja viza za svjetsku turističku zajednicu te se raspitao za mjere koje Hrvatska poduzima radio lakšeg prelaska na vizni režim Europske unije. Također, Rifai je kao glavno razvojno pitanje cijelog Mediterana naglasio problem sezonalnosti, ocijenivši kako će zemlja koja prva uspije produljiti sezonu biti konkurentnija i postići bolje rezultate.

Ministar turizma Darko Lorencin boravi u Beogradu na sjednici Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije (UNWTO), gdje se susreo s glavnim tajnikom UNWTO-a Talebom Rifaiem kojega je informirao da je Hrvatski sabor po prvi puta usvojio Strategiju razvoja hrvatskog turizma. Glavni cilj Strategije je da Hrvatska do 2020. godine uđe među 20 turistički najkonkurentnijih zemalja svijeta, naglasio je Lorencin te predstavio aktivnosti na privlačenju i rastu investicija u turizmu i one kojima je cilj produljenje pred i posezone. Također, očekuje pozitivne učinke ulaska Hrvatske u EU, posebice za razvoj javne turističke infrastrukture, jačanje malog i srednjeg poduzetništva te obrazovanje kadrova u turizmu.

Glavni tajnik UNWTO-a Taleb Rifai pohvalio je napore Hrvatske i rezultate turističkog prometa postignute prošle godine, usprkos teškoj gospodarskoj situaciji. Istaknuo je važnost pitanja viza za svjetsku turističku zajednicu te se raspitao za mjere koje Hrvatska poduzima radio lakšeg prelaska na vizni režim Europske unije. Također, Rifai je kao glavno razvojno pitanje cijelog Mediterana naglasio problem sezonalnosti, ocijenivši kako će zemlja koja prva uspije produljiti sezonu biti konkurentnija i postići bolje rezultate.

U nastavku posjeta Beogradu ministar Lorencin susreo se s državnim tajnikom Republike Srbije Goranom Petkovićem, zaduženim za turizam u Ministarstvu financija i privrede, koji je naglasio odlično suradnju dvaju ministarstava te čestitao na skorom ulasku Hrvatske u EU. Naglasio je kako je Hrvatska lider na području turizma u regiji te kako svi od Hrvatske mogu učiti po pitanju turizma.

Ministar Lorencin je rekao kako mnogo očekuje od povlačenja sredstava iz EU fondova za razvoj turizma te vjeruje kako će se na tom području nastaviti suradnja s partnerima iz Srbije. Informirao je kolegu o smanjenju stope PDV –a na 10 posto na turističke usluge te pozvao turiste da Hrvatsku odaberu kao svoju zemlju za odmor.
U nastavku dana Lorencin će se susresti i s predstavnicima indijske i kineske delegacije.

Ovo je 95. sjednica Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije, koja se od 27. do 29. svibnja održava u Beogradu.



Pisane vijesti