Ministar Ostojić: Kontinentalni turizam strategijska odrednica hrvatskog turizma

Slika /arhiva/121205-obz1.jpg

U sklopu radnog posjeta Osječko-baranjskoj županiji, ministar turizma Veljko Ostojić susreo se jutros sa županom Vladimirom Šišljagićem, gradonačelnikom Osijeka Krešimirom Bubalom i turističkim gospodarstvenicima županije te održao predavanje na osječkom Ekonomskom fakultetu. „Osječko-baranjska županija jedna je od vodećih turističkih županija na kontinentu, s velikim potencijalom daljnjeg uspješnog razvoja“, istaknuo je ministar te naglasio kako turizam Hrvatske vidi kao integralni proizvod obale i kontinenta te da je razvoj kontinentalnog turizma jedan od prioriteta Ministarstva turizma. Kao znatan poticaj za razvoj turizma na kontinentu, ministar Ostojić najavio je kreditnu liniju za male i srednje poduzetnike, koja se za iduću godinu priprema u suradnji s HBOR-om, HAMAG-om te Ministarstvom poduzetništva i obrta.

U sklopu radnog posjeta Osječko-baranjskoj županiji, ministar turizma Veljko Ostojić susreo se jutros sa županom Vladimirom Šišljagićem, gradonačelnikom Osijeka Krešimirom Bubalom i turističkim gospodarstvenicima županije te održao predavanje na osječkom Ekonomskom fakultetu.

„Osječko-baranjska županija jedna je od vodećih turističkih županija na kontinentu, s velikim potencijalom daljnjeg uspješnog razvoja“, istaknuo je ministar te naglasio kako turizam Hrvatske vidi kao integralni proizvod obale i kontinenta te da je razvoj kontinentalnog turizma jedan od prioriteta Ministarstva turizma. Kao znatan poticaj za razvoj turizma na kontinentu, ministar Ostojić najavio je kreditnu liniju za male i srednje poduzetnike, koja se za iduću godinu priprema u suradnji s HBOR-om, HAMAG-om te Ministarstvom poduzetništva i obrta.

Župan Šišljagić je rekao kako je upravo turizam strateško opredjeljenje i šansa za dodatni razvoj Osječko-baranjske županije, što potvrđuje i podatak o dvostruko većem ovogodišnjem broju noćenja u odnosu na 2004. godinu. Nadalje, naglasio je i kako će županija ubuduće još više raditi na brendiranju brojnih turističkih sadržaja te se još aktivnije uključiti u povlačenje sredstava iz EU fondova. Župan je pohvalio i odličnu suradnju s Ministarstvom turizma te skoro uvođenje PDV-a od 10 posto u turizmu, koje će dati veliki doprinos cijelom sektoru.

U nastavku je ministar Ostojić posjetio Ekonomski fakultet u Osijeku gdje je studentima, u okviru kolegija Marketing u turizmu i ugostiteljstvu, održao predavanje o aktivnostima i ciljevima Ministarstva turizma te planovima razvoja hrvatskog turizma, s naglaskom na razvoj kontinentalnog turizma.

„Nakon odličnih ovogodišnjih rezultata, odnosno 70 milijuna noćenja u prvih deset mjeseci, što je ukupno 4,2 milijuna noćenja više nego lani te čak 1,7 milijuna noćenja više u periodu pred i posezone, ljestvica za turističku 2013. podignuta je visoko. Iduću će godinu obilježiti primjena smanjene stope PDV-a u turizmu, povećanje investicija, izrada satelitske bilance hrvatskog turizma, ulazak u Europsku uniju te usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma, čija je izrada u završnoj fazi te bi se do kraja mjeseca trebala uputiti u zakonsku proceduru Vladi i Hrvatskom Saboru“, izjavio je ministar Ostojić. Dodao je kako će među ključnim izazovima i dalje biti produženje sezone, privlačenje novih investicija, promjena smještajne strukture i privatizacija turističkih tvrtki u državnom vlasništvu. Osim toga, najavio je kako će Ministarstvo iduće godine raspisati natječaj za izradu studije konkurentnosti hrvatskog turizma, s ciljem analize postojećeg stanja i stvaranja prijedloga aktivnosti za još konkurentniji turizam.

U Osijeku je danas održana i 3.sjednica Vijeća DMO za kontinentalnu Hrvatsku, na kojoj je istaknuta važnost razvoja kontinentalnog turizma, a svoje viđenje razvoja i planove za širenje na kontinentu, predstavio je najveći turoperator specijalist za Hrvatsku - I.D. Riva Tours.

Ministar je na Vijeću još jednom naglasio važnost razvoja turizma na kontinentu. Podsjećamo, odlukom ministra turizma, a temeljem Zakona o turističkim zajednicama, u rujnu ove godine osnovano je Vijeće za destinacijski menadžment za kontinentalnu Hrvatsku, kao stručno i savjetodavno tijelo pri Ministarstvu turizma, čiji je cilj jačanje uloge i poboljšanje komunikacije unutar sustava turističkih zajednica kao DMO-a. Na Vijeću je uz ministra sudjelovao i pomoćnik za sustav turističkih zajednica i upravljanje turističkom destinacijom Davor Ižaković, kao koordinator Vijeća.

U nastavku posjeta Osječko-baranjskoj županiji, ministar je obišao Ugostiteljsko-turističku školu u Osijeku, a posjetit će i eko-gospodarstvo Orlov put u Bilju te vinsku cestu u Zmajevcu.



Pisane vijesti