Ministar Bajs potpisao ugovore o dodjeli 600 tisuća kuna bespovratnih potpora za projekte u programu „Turizam bez zapreka“

Slika /arhiva/091120-031w.jpg

Ove smo godine kao glavni cilj imali uspjeh turističke sezone i prema tome smo odredili svoj proračun, rekao je ministar Damir Bajs prigodom današnjeg potpisivanja ugovora, dodavši kako je niz programa imalo manje novca kako bismo u tome uspjeli, ali su nekima od njih iznosi i povećani. Jedan od njih je program „Turizam bez zapreka“, koji je od prošle godine dobio prioritet u našim razmišljanjima, te smo iznos za njegovu realizaciju ove godine povećali za tri puta, nastavio je ministar, istaknuvši kako imamo dugoročni cilj da hrvatski turizam bude prilagođen i primjeren i osobama s posebnim potrebama, kako bi se oni osjećali punopravnim sudionicima u korištenju osobitosti naše turističke ponude. Ministar je zahvalio i jedinicama lokalne samouprave, udrugama i turističkim zajednicama, koje su na 600 tisuća kuna Ministarstva turizma, za ove projekte izdvojile još milijun kuna, te izrazio nadu kako će ubuduće broj zahtjeva za sufinanciranje po ovom programu još porasti. Zadovoljstvo korisnika potpisivanjem ugovora za realizaciju 20 projekata izrazila je Branka Jeričev Martinčev, gradonačelnica Vodica, istaknuvši kako u današnje vrijeme puno znači sufinanciranje ovakvih projekata, jer valja imati na umu kako ulaganja u turizam imaju prioritet, osobito otklanjanje zapreka i omogućavanja pristupa osobama s invaliditetom.


Ove smo godine kao glavni cilj imali uspjeh turističke sezone i prema tome smo odredili svoj proračun, rekao je ministar Damir Bajs prigodom današnjeg potpisivanja ugovora, dodavši kako je niz programa imalo manje novca kako bismo u tome uspjeli, ali su nekima od njih iznosi i povećani. Jedan od njih je program „Turizam bez zapreka“, koji je od prošle godine dobio prioritet u našim razmišljanjima, te smo iznos za njegovu realizaciju ove godine povećali za tri puta, nastavio je ministar, istaknuvši kako imamo dugoročni cilj da hrvatski turizam bude prilagođen i primjeren i osobama s posebnim potrebama, kako bi se oni osjećali punopravnim sudionicima u korištenju osobitosti naše turističke ponude.
 


To je i naša poruka, kao socijalne države koja brine o svojim građanima, ali i o turistima koji mogu računati na visoke standarde pristupa javnoj turističkoj infrastrukturi, rekao je Bajs, zaključivši kako se time uključujemo u europska promišljanja i standarde EU, jer sudjelujemo u projektu tzv. socijalnog turizma, projektu koji govori o turizmu za sve.
 


Ministar je zahvalio i jedinicama lokalne samouprave, udrugama i turističkim zajednicama, koje su na 600 tisuća kuna Ministarstva turizma, za ove projekte izdvojile još milijun kuna, te izrazio nadu kako će ubuduće broj zahtjeva za sufinanciranje po ovom programu još porasti.
 


Zadovoljstvo korisnika potpisivanjem ugovora za realizaciju 20 projekata izrazila je Branka Jeričev Martinčev, gradonačelnica Vodica, istaknuvši kako u današnje vrijeme puno znači sufinanciranje ovakvih projekata, jer valja imati na umu kako ulaganja u turizam imaju prioritet, osobito otklanjanje zapreka i omogućavanja pristupa osobama s invaliditetom.
 


Program „Turizam bez zapreka“ jedan je u nizu novih projekata Ministarstva turizma, započetih 2008. godine, kojima se podupiru raznoliki razvojni projekti u turizmu.
 


Program ima za cilj podizanje razine ukupne turističke ponude kroz rješavanje infrastrukturnih problema u destinacijama, poput prilagođenog pristupa turističkim, ugostiteljskim i drugim objektima za osobe s invaliditetom, liftova za ulazak u more, prilaznih rampi i prilagođenih javnih sanitarnih čvorova i slično.Ministarstvo turizma sufinancira do polovice iznosa troškova provedbe projekta, to jest do najviše 100.000 kuna po projektu. Sredstva su namijenjena tijelima područne (regionalne) uprave (županije) i lokalne samouprave (gradovi, općine), udrugama i turističkim zajednicama na tom području.
 


U početku realizacije, prema ovom je programu protekle godina za 6 projekata dodijeljeno ukupno 200 tisuća kuna, dok će se ove godine korisnicima za 20 odobrenih projekata dodijeliti ukupno 600 tisuća kuna.
 


Infrastruktura, kao pretpostavka za daljnji razvoj turizma u destinaciji, područje je u kojem Ministarstvo turizma sudjeluje potporama koje mogu utjecati na obogaćivanje i podizanje standarda ukupne turističke ponude.
 


U cilju ravnomjernijeg i snažnijeg razvoja turizma Ministarstvo surađuje s resornim ministarstvima za regionalni razvitak i za infrastrukturu, temeljem usvojenih strategija i ulaganjem zajedničkih sredstava, kao i u suradnji s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave temeljem dokumenata o razvoju turizma na tim područjima.
 


U skladu je to s nastojanjima Europske komisije, koja naglašava iznimnu važnost ravnomjernog razvoja svih svojih regija, ali i socijalnoj uključenosti građana EU u sva područja života i rada. Turizam tu nije iznimka, pa se u EU već niz godina održavaju konferencije i razmjene učinkovitih praksi tzv. socijalnog ili „turizma za sve“.  Ove je godine pokrenut projekt „Calypso“, kojim će Europska komisija napraviti reviziju svih postojećih oblika uključivanja osoba s invaliditetom, te socijalno ugroženih skupina u zemljama članicama i kandidatkinjama, u što je uključena i Hrvatska.Ministarstvo turizma je u 2009. godini objavilo ukupno 14 javnih poziva kojima ima namjeru, kroz sufinanciranje, poduprijeti raznolike razvojne turističke projekte u Republici Hrvatskoj, koji uključuju: dodjelu bespovratnih sredstava turističkim projektima kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova, potporu programima i projektima za unapređenje kvalitete ugostiteljske industrije, potpore manifestacijama i drugim promotivnim aktivnostima u funkciji razvoja turizma u 2009. godini, te potpore razvoju posebnih oblika turizma na kontinentu i moru („zelena“ i „plava“ brazda).
 


Nadalje, time Ministarstvo turizma želi potaknuti ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, pomoći formiranju multisektorskih klastera za potrebe turizma, kao i poduprijeti stručne i obrazovne programe strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma. Valja istaknuti program poticanja osmišljavanja, promidžbe i realizacije novih turističkih proizvoda pod nazivom „Novi turistički proizvod“, te programe koji traju već nekoliko godina, „Baština u turizmu“, „Tematski putovi“ i „Izvorni suvenir“.
 


Prošle je godine također predstavljen važan program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, prema kojemu se sredstvima Ministarstva turizma s jednakim iznosom pridružuju i županije kao osnivači srednjih škola, a isto vrijedi i kada je riječ o stipendiranju učenika i studenata, te sudjelovanju u opremanju školskih kabineta u školama za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu.

 
Više o potporama može se naći na stranicama Ministarstva turizma www.mint.hr /Programi potpora i kreditiranja.
 
 

Pisane vijesti