Manifestacijama nikad bogatija jesen

Slika /arhiva/P-FAH-Ha047711.jpg.png

Diljem Hrvatske u listopadu ove godine održava više od 50 različitih manifestacija, festivala, natjecanja i drugih događanja vezanih za jesenske poslove i običaje te kulturu i druge društvene teme, po čemu su ovaj mjesec i jesen bogatija nego ikad.

Podaci Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i sustava turističkih zajednica govore o otprilike 45 manifestacija i događanja, pri čemu kažu da toga vjerojatno ima još, jer se puno toga događa i mimo turističkih zajednica i lokalnih uprava, posebno primjerice u sferi sporta i poljoprivrede.

Poznato je da skoro svako selo u Hrvatskoj u jesen ima neku svečanost vezano za ubiranje i spremanje jesenskih plodova, ogrjeva i priprema za zimu, za obilježavanje 'vinskih svetaca i blagdana' ili na druge prigodne teme.

U selima i manjim gradovima odnosno ruralnim sredinama održavat će se i većina od spomenutih 50-ak listopadskih manifestacija, čime se, kako se slažu u turističkim zajednicama, pridonosi promociji pojedinih krajeva, ali i prihodima lokalnih obrtnika, poduzetnika i drugih, jer su te manifestacije najčešće dosta dobro posjećene.

Najviše posjetitelja pritom dolazi iz Hrvatske, posebno iz krajeva i okolice gdje se odražavaju, ali i iz drugih hrvatskih mjesta i regija, i to većinom u kontinentalnom dijelu zemlje, dok se nešto više stranih posjetitelja može sresti na manifestacijama na obali, posebno u Istri i na Kvarneru i to najviše vikendima.

Dobra posjećanost i više potpora za manifestacije

Iako nema, a kako kažu iz turističkih zajednica i Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), i ne može biti točnih podataka o broju tih posjetitelja jer se većinom radi o individualnim dolascima i putovanjima na dan-dva, često i kod rodbine i prijatelja, bez klasičnih turističkih noćenja, ipak ističu da se na svakoj manifestacija posjetitelji mogu brojati od najmanje nekoliko stotina pa i do par tisuća.

I iz pojedinih turističkih agencija kažu da sve bolje ide i prodaja aranžmana povodom manifestacija, pri čemu su dosta tražene razne 'kestenijade', 'gljivade', berbe grožđa, jabuka i vinske ceste.

Iz Ministarstva turizma i Glavnog ureda HTZ-a ističu da se dosta manifestacija i drugih događanja organizira uz financijsku, marketinšku ili drugu potporu sustava turističkih zajednica, čime se potiče stvaranje novih turističkih proizvoda i atrakcija u odredištima, ali i pridonosi promociji cijele Hrvatske po raznim promotivnim kanalima.

Stoga se manifestacije učestalo najavljuju i putem web stranica Ministarstva i HTZ-a. S ciljem jačanja ponude, stvaranja novih proizvoda i motiva dolazaka turista u hrvatska odredišta tijekom cijele godine, HTZ ove godine izdvaja i više nego dvostruko više novca za potpore događanjima.

Po podacima iz Glavnog ureda HTZ-a, za potpore manifestacijma lani je išlo 3,25 milijuna kuna, a ove godine za potpore događanjima 7,75 milijuna kuna, od čega se veći dio ili 4,75 milijuna kuna izdvaja za potpore 'top' događanjima (koja okupljaju velik broj domaćih i stranih posjetitelja, njih i na desetke tisuća, i o kojima 'slika' obilazi cijeli svijet), dok se za potpore nacionalnim i regionalnim događanjima izdvaja 3 milijuna kuna.

Neke od 50-ak listopadskih manifestacija i događanja su...

Među manifestacijama u ovom listopadu su primjerice Festival voćnih rakija, likera i pekmeza s Međunarodnom izložbom bundeva i tikvica u Tovarniku (Vukovarsko-srijemska županija) ovog vikenda (4. listopada), Kazališna jesen na Crikveničkoj rivijeri (cijeli mjesec), Rapski eko tjedan na Rabu (do kraja ovog tjedna) te foto manifestacija Foto Ex tempore u Novigradu (do kraja ovog tjedna).

Ovih dana i do kraja ovog tjedna u Ninu obilježavaju Europski dan prebrojavanja ptica, u Lici i Gospiću je manifestacija Jesen u lici, na Malom Lošinju Arbunada (vezano za ribu arbun), u Vrlici se slavi Gospa od Rožarija, dok je u Bilju u Baranji Natjecanje u konjičkoj disciplini daljinskog jahanja (4. listopada).

Za vikend (4. i 5. listopada) Biograd i Dubrovnik su domaćini natjecanja Offshore Challenge 2014, u Umagu i Novigradu je manifestacija Istria Granfondo, u Vodicama Bakanalije, a u baranjskom Lugu i Bilju Dan crvenih paprika.

Makarska će ugostiti susrete Podravine i Dalmacije (5. listopada), Trilj Kup Trilja (6. listopada), dok će u Vinkovcima biti Dani Josipa i Ivana Kozarca (8. do 10. listopada), a u Vodicama i na otoku Prvić Kreativni dani Fausta Vrančića (8. do 12. listopada).

Krajem idućeg tjedna u Punatu na Krku kreću Dani maslina (10. do 12. listopada), isto kada i Bundevijada u Vrbovskom te Berbene svečanosti u Batini na Dunavu, dok će u Vrgorcu biti Pučka fešta Biklijada (12. i 13. listopada).

Sredinom mjeseca u Vodicama se priprema Regata Jabuka (14. do 16. listopada), u Rapcu i Labinu obilježit će Međunarodni dan pješačenja (15. listopada), dok će Dubrovnik biti domaćin DUFF-a ili Festivala filma djece i mladeži (16. do 19. listopada).

U drugom dijelu mjeseca Pula će biti domaćin Hand Made Festa (17. do 19. listopada), Baška na Krku imat će manifestaciju Krk Trekk (18. listopada), Čakovec Assiteja (18. do 24. listopada), a Zagreb Film Festival (19. do 26. listopada).

U Fažani će se održati Fažanski gušti i delicije (19. listopada), u Dubrovniku Good Food Festival (23. do 26. listopada), u Koprivnici Velika martinjska špelancija (24. listopada), a krajem mjeseca su Dani gljiva u Brtonigli (25. i 26. listopada) te Kestenijada u Požegi (26. listopada).

Tatjana Miščančuk (Hina)



Pisane vijesti