Konstituirajući Sabor HTZ-a krajem ožujka ili početkom travnja

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Konstituirajuća sjednica Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ), na kojoj će se birati članovi Turističkog vijeća i Nadzornog odbora HTZ-a za iduće četverogodišnje razdoblje, trebala bi se održati krajem ožujka ili početkom travnja, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a, koji je pokrenuo potrebnu proceduru za sazivanje te sjednice. Konstituirajuću sjednicu Sabora HTZ-a potrebno je održati  jer je s danom 28. veljače ove godine prestao četverogodišnji mandat aktualnog saziva HTZ-ovih 'tijela' Sabora, Turističkog vijeća i Nadzornog odbora, koji su važni za donošenje gotovo svih odluka u HTZ-u.

Konstituirajuća sjednica Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ), na kojoj će se birati članovi Turističkog vijeća i Nadzornog odbora HTZ-a za iduće četverogodišnje razdoblje, trebala bi se održati krajem ožujka ili početkom travnja, doznaje se iz Glavnog ureda HTZ-a, koji je pokrenuo potrebnu proceduru za sazivanje te sjednice.

Konstituirajuću sjednicu Sabora HTZ-a potrebno je održati  jer je s danom 28. veljače ove godine prestao četverogodišnji mandat aktualnog saziva HTZ-ovih 'tijela' Sabora, Turističkog vijeća i Nadzornog odbora, koji su važni za donošenje gotovo svih odluka u HTZ-u.

"Sukladno Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, svaka turistička zajednica županija i Turistička zajednica Grada Zagreba imaju po dva predstavnika u Saboru HTZ-a te na svakih 5 posto udjela u prihodu još po jednog predstavnika, pri čemu se udjel u prihodu utvrđuje prema prihodu u godini koja prethodi izbornom Saboru", objašnjavaju iz Glavnog ureda uvjete za 'članstvo' u Saboru HTZ-a.

Turističke zajednice županija i grada Zagreba stoga u idućem razdoblju imaju 'zadatak' imenovati svoje predstavnike u Sabor HTZ-a, a na temelju izračuna udjela u ukupnim prihodima od turističke članarine i boravišne pristojbe.

Turističko vijeće HTZ-a ima 13 članova, predsjednika HTZ-a koji je po funkciji ministar turizma te 12 članova, od kojih 10 bira Sabor HTZ-a iz redova članova HTZ-a na prijedlog ministra turizma, dok po jednog člana delegiraju Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska obrtnička komora (HOK) iz svog članstva.

S obzirom da je aktualno Turističko vijeće na svojoj sjednici 24. veljače usvojilo Izvješće o ostvarenju Programa rada HTZ-a te Godišnje financijsko izvješće za 2015., Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić ostaje na toj poziciji, kako kažu, do daljnjega.

Po 'novim pravilima' iz prošlog i još aktualnog saziva Turističkog vijeća HTZ-a, svaki direktor županijske turističke zajednice, pa i Glavnog ureda HTZ-a, više se ne bira na mandat od više godina nego mu se on potvrđuje iz godinu u godinu, ako nadležno turističko vijeće prihvati i usvoji izvješće o radu za proteklu godinu.

Ivičić je na čelo Glavnog ureda HTZ-a izabran nakon dva kruga natječaja u ljetu 2014., nakon što je s tog mjesta u ožujku iste godine otišla Meri Matešić, čije izvješće Turističko vijeće HTZ-a nije prihvatilo. (Hina)



Pisane vijesti