Konferencija otvorenja Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Slika /arhiva/081116_PhotoItaHr1.jpg

Talijanska Regija Veneto domaćin je dvodnevne konferencije otvorenja INTERREG V-A Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska za financijsko razdoblje 2014.-2020. koja se održavala 7. i 8. studenoga 2016. godine. Ovo događanje predstavlja službeno otvorenje navedenog Programa čija ukupna alokacija iznosi 237 milijuna EUR. Raspravlja se o potencijalima i mogućnostima koje pruža prekogranična suradnja zajedničkim djelovanjem i suočavanjem s postojećim izazovima.

Ovo je drugi najveći Program prekogranične suradnje u cijeloj Europskoj uniji. Programsko područje je jadranska Hrvatska (NUTS 2) koja obuhvaća sve morske i Karlovačku županiju te 25 talijanskih pokrajina.

Konferencija otvorenja od iznimne je važnosti za sve dionike u turizmu, morskom i obalnom prijevozu, sigurnosti na moru i uz more jer se već duže vrijeme očekuje otvaranje Prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga. Program okuplja velik broj zainteresiranih dionika, institucija, malih i srednjih poduzeća te se predviđa velik broj prijava na očekivani Prvi poziv čija se objava očekuje u siječnju ili veljači 2017. godine.

Ministarstvo turizma je jedan od važnijih dionika u okviru Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. jer je turizam jedan od prioritetnih sektora koji je jako zastupljen i za koje vlada veliki interes u navedenom programskom području i postoji veliki razvojni potencijali unutar ovog Programa.

Konferenciju Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. otvorio je pozdravnim govorom Roberto Giambeti, predsjednik Vijeća Regije Veneto, u kojem je posebno naglasio veliki značaj višestoljetne suradnje Italije i Hrvatske. Istaknuo je povijesne veze s hrvatskom stranom Jadrana te važnost nastavka međusobne povezanosti s ciljem daljnjeg jačanja gospodarskih, društvenih i socijalnih aspekata u okviru Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Predstavnica Europske komisije Agnes Monfret pozdravila je najavljenu objavu Prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga, a Giannantonio Ballette iz Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije smjestio je Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. u širi kontekst Strategije EU za jadransko-jonsku regiju.

Iz Republike Hrvatske Konferenciji su nazočili predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na čelu s pomoćnicom ministra Marijom Vučković, koja je prezentirala očekivanja i planove Republike Hrvatske te naglasila mogućnosti koje Program nudi te voditeljica Službe za međunarodnu teritorijalnu suradnju, Danijela Gjuras. Iz Agencije za regionalni razvoj prisutne su bile direktorica Matilda Copić i voditeljica Službe Zajedničkog tajništva Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020. Božana Bešlić. Predstavnica Ministarstva turizma bila je Ana Ilijić, voditeljica Službe za poslove s EU i projekte.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici regionalnih razvojnih agencija Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te razvojnih agencija gradova Dubrovnika i Korčule. Također, nazočni su bili i brojni predstavnici lučkih uprava (Zadar, Split, Ploče, Rijeka) te predstavnici hrvatskih gradova, županija kao i raznih udruga. 

Predstavnici obje države članice EU iznijeli su svoja dosadašnja iskustva i daljnje aktivnosti s drugim programima prekogranične suradnje kao sto su IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020., IPA Program prekogranične suradnje Italija-Albanija-Crna Gora 2014.-2020. i Program prekogranične suradnje Italija-Slovenija 2014.-2020.

Drugi dan Konferencije, posvećen detaljnijoj i opsežnijoj raspravi o samom Programu, započeo je predstavljanjem njegovih ključnih segmenata, procedura i glavnih elemenata Prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga početkom 2017. godine. 



Pisane vijesti