Kalmeta: Turistički prihodi u 2006. premašit će 6 milijardi eura

Slika /arhiva/SIBENIK_S002 (2).jpg

Turistička sezona odvija se prema planu i u prvih osam mjeseci bilježimo povećanje od 2 posto više dolazaka i noćenja, no Hrvatska je turistički kapacitirana zemlja i stoga moramo raditi na ostvarivanju većih prihoda, poručio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta na današnjoj 4. sjednici Povjerenstva za koordinaciju, aktivnosti i praćenje priprema turističke godine 2006. održanoj u Hotelu Ivan, Hotelskog naselja Solaris u Šibeniku.

Iako još uvijek nema podataka HNB-a, Kalmeta je ocijenio kako će  ova turistička godina ostvariti veće financijske prihode i premašiti iznos od 6 milijardi eura. Zbog ograničenog prostornog resursa koji Hrvatskoj ne omogućava konstantan rast dolaska turista, Kalmeta je istaknuo da treba ulagati u nove smještajne kapacitete i raznolikost ponude te i na povećanju turističkog proizvoda kontinenta u ukupnoj strukturi hrvatskog turizma.

Prema izvješćima s terena bilježi se rekordan buking u posezoni, rekao je Kalmeta istaknuvši značajan porast domaćih turista od 9 posto u dolascima i 8 posto u noćenjima što je po mišljenju državnog tajnika za turizam Zdenka Mičića rezultat diferencirane stope PDV-a i paušalne naplate boravišne pristojbe. Ministar se osvrnuo i na negativnosti u ovoj sezoni, osudivši one turističke subjekte koji posluju na principu jednodnevne zarade i traže novac za neadekvatnu vrijednost. Gdje god nema kvalitetne suradnje javnog i privatnog sektora, dodao je, sve to rezultira naknadno sa lošim rezultatima i negativnim efektima na pojedinim tržištima.

Državni tajnik Mičić posebno je istaknuo rast od 13 posto u privatnom smještaju, te pad posjećenosti kampova zbog podinvestiranosti i neriješenog pitanja turističkog zemljišta. U kampovima slovimo četvrti po cijeni, a dvanaesti po kvaliteti što pokazuje da je nužno ulagati u same kampove, ali i u nove sadržaje jer ti objekti više ne bi trebali nuditi samo sunce i more, što je naglasio i direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić. Moramo i dalje raditi na izmjeni strukture smještajnih kapaciteta obzirom da Hrvatska još uvijek nema dovoljno kvalitetnih soba, upozorio je Bulić i rekao da bi zbog velikih gužvi na Stradunu trebalo rasporediti dolazak brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik tijekom čitavog tjedna.

Velik pozitivni pomak učinjen je u suzbijanju sive i crne ekonomije, složili su se članovi Povjerenstva. Glavni državni inspektor Kruno Kovačević iznio je podatke o 30 tisuća  obavljenih nadzora koji su za rezultat imali zatvaranje 150 pekara i pečaćenje 850 smještajnih jedinica s 3 tisuće kreveta, te je u Državni proračun prikupljeno 4 milijuna kuna od kazni.

Ove su godine do sada uhvaćene  samo dvije jahte u crnom čarteru, što pokazuje opravdanost uvođenja novih mjera u nautičkom turizmu od prošle godine, kazao je pomoćnik ministra Mario Babić. Rast čarter flote i gostiju na iznajmljenim plovilima iznosi 25 posto, dok je u laganom padu dolazak stranih nautičara na vlastitim plovilima, izvijestio je pojasnivši da je to rezultat sidrenja jahti u uvalama ili lukama otvorenim za javni promet što će se riješiti izmjenom zakonske regulative. Za narednu godinu Babić je najavio ulaganja u luku Gaženicu, izgradnju vanjskih vezova u luci Split i izgradnju luke Stinica. 



Pisane vijesti