HTZ do 30. siječnja poziva turističke destinacije na kandidaturu za EDEN

Slika /arhiva/HTZlogo.jpg

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je javni poziv za kandidiranje za nacionalni izbor za Europsku destinaciju izvrsnosti-EDEN 2012./2013. čija je tema "Pristupačni turizam" i na koji se zainteresirani mogu javiti do 30. siječnja ove godine.

HTZ je taj poziv objavio na svojim web stranicama uz napomenu da ga provodi Glavni ured HTZ-a uz suglasnost Ministarstva turizma, a sukladno pozivu Europske komisije.

To je ujedno šestu godinu za redom da se Hrvatska odnosno HTZ uključuje u izbor Europske destinacije izvrsnosti-EDEN putem prethodno izabranih nacionalnih destinacija.

Taj je projekt Europska komisija u zemljama članicama EU-a pokrenula 2006. s ciljem stvaranja europske mreža najljepših destinacija održivog turizma, promoviranja novih netradicionalnih i turistički manje razvijenih destinacija, smanjenja sezonalnosti i drugog.

Hrvatska u tom projektu sudjeluje od početka, ali s obzirom da nije bila članica EU-a nije imala pravo na potporu, što se promijenilo prošle (2012.) godine.

Svake godine izbor EDEN se provodi na drugu temu, a ove je to "Pristupačni turizam" pa se u nacionalnim izborima očekuju prijave onih destinacija koje razvijaju turističku ponudu pristupačnu i dostupnu svim osobama bez obzira na fizička ograničenja, invaliditet ili godine.

To uz ostalo podrazumijeva i određenu infrastrukturu i objekte, sve vrste prijevoza, aktivnosti, događanja i drugo prilagođeno svim korisnicima pa se sukladno tome mogu i kandidirati turističke destinacije, ali ne sve nego turistički netradicionalne i manje razvijene, održive, s upravljačkom strukturom i drugim.

Iz HTZ-a ističu da se javni poziv, obrazac i kriteriji za tu kandidaturu mogu naći na njihovim web stranicama www.hrvatska.hr, te pozivaju turističke zajednice županija da putem i u suradnji s turističkim zajednicama gradova/općina sukladno objavljenim kriterijima prijave svoje kandidate za izbor nacionalnog pobjednika EDEN.

Hrvatski nacionalni pobjednici-predstavnici u izboru EDEN do sada su bili Pustara Višnjica (za 2010./2011. - slavonsko imanje nedaleko od Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji), grad Nin (za 2009./2010.), NP Sjeverni Velebit (za 2008./2009.), grad Đurđevac (za 2007./2008.) te općina Sv. Martin na Muri (za 2006./2007.). (Hina)



Pisane vijesti