HRVATSKI KAMPOVI - KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Slika /arhiva/MINT-log.jpg

POZIV ZA NOVINARE 

Pozivamo vas na konferenciju za novinare, koja će se održati u srijedu, 4. veljače 2009. godine s početkom u 12,00 sati, u Ministarstvu turizma, Prisavlje 14.

Ministar turizma Damir Bajs govorit će o kamping turizmu i kvaliteti hrvatske ponude, s naglaskom na najnovija priznanja domaćim kampovima.

Na konferenciji za novinare sudjeluju: Stefan Thurn, glavni urednik ADAC Camping Caravaning; Tomislav Družak i Ivan Bikić, Hrvatski autoklub; Gordana Tomičić, predsjednica Uprave Istraturista Umag; Frane Skoblar, predsjednik Uprave Turisthotela Zadar, te predstavnici Kamping udruge i Udruge kampista Hrvatske.

Dva hrvatska kampa ušla su među 75 najboljih u Europi dodjelom ADAC-ove Superplatz, Crvene ploče: kamp 'Park Umag' Istraturista d.d. Umag i 'Holiday Village&Resort Zaton' Turisthotela d.d. Zadar.

Ukupno je devet nagrada ADAC-a Superplatz, Crvena ploča) dodijeljeno na specijaliziranom kamping sajmu u Stuttgartu, održanom od 17. do 27. siječnja 2009. godine, za najveći domet u kamping kvaliteti. Predstavnici ADAC-a i kamping struka naglasili su kako je riječ o nagradi povijesnog značenja, jer je u posljednjih pola stoljeća ova nagrada dodijeljena samo jednom hrvatskom kampu.

U protekle je tri godine kamp 'Park Umag' dobio brojne nagrade, ali je Superplatz posebno važna stoga što dolazi s našeg tradicionalnog njemačkog tržišta s kojeg u Hrvatsku dolazi ukupno 31 posto kampista. Također, Europa Relly, najveće europsko udruženje kampera, odabralo je upravo 'Park Umag' za svoj tradicionalni 48. skup na kojem će se od 28. svibnja do 2. lipnja 2009. godine okupiti 1.500 kampista. Istraturist može primiti više od 9.000 kampista na prostorima opremljenim i uređenim po konceptu „hotela na otvorenom“ s uređenim i tehnološki opremljenim parcelama, te brojnim originalnim sadržajima za goste.

Kamp 'Holiday Village&Resort Zaton' Turisthotela d.d. Zadar nagrađen je ADAC-ovom Superplatz crvenom pločom i žutom po treći put, čime je postao najnagrađivaniji kamp u posljednjih pedesetak godina, te je uvršten u „Leading Campings of Europe", europsku korporaciju individualnih vrhunskih kampova sa sjedištem u Düsseldorfu. Zaton je i ponosni i prvi član «TOP Camping« grupacije prve hrvatske marke za kamping kvalitetu.

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V.) je njemački, a istovremeno i najveći europski auto klub, osnovan još davne 1903. godine i danas broji više od 20 milijuna članova. ADAC vrednuje pet područja: parcelu, sanitarnu opremljenosti, opskrbu te rekreacijsku ponudu i programe, a za Superplatz priznanje kamp mora u svih pet dobiti najmanje četiri od pet zvjezdica.

Superplatz je najviša nagrada kvalitete koju kampovima Europe dodjeljuje ADAC, a danas u Europi, od ukupno 5.400 kampova klasificiranih od strane ADAC-a, samo 75 njih nosi tu oznaku i nalaze se u 11 europskih država (Njemačka, Italija, Nizozemska, Austrija, Španjolska, Danska, Francuska, Hrvatska, Švicarska, Luxemburg i Švedska). Najviše ih ima u Italiji (16) i Njemačkoj (15), dok je Hrvatska sa svoja dva kampa s oznakom Superplatz na osmom mjestu.

Ove godine Hrvatska je uspjela osvojiti i 10 žutih ploča, a dobili su ih: Kanegra, Finida, Stella Maris, Solaris, Lanterna, Poljana, Zaton, Vira i Nevio. 



Najave