ADAC-ove nagrade hrvatskim kampovima u sastavu Istraturista Umag i Turisthotela Zadar

Slika /arhiva/090204-k02.jpg

Ministar turizma Damir Bajs na današnjoj je konferenciji za novinare govorio o kamping turizmu i kvaliteti hrvatske ponude, naglasivši kako Ministarstvo turizma ovom prigodom izdvaja dva hrvatska kampa koji su ušli među 75 najboljih u Europi dodjelom ADAC-ove Superplatz, Crvene ploče.
Riječ je o kampu "Park Umag" Istraturista d.d. Umag i "Holiday Village&Resort Zaton" Turisthotela d.d. Zadar, koji su pokazali koliko je kamping iznimno bitan segment hrvatskog turizma u kojem se kvaliteta stalno povećava, zaključio je ministar.

Ministar turizma Damir Bajs na današnjoj je konferenciji za novinare govorio o kamping turizmu i kvaliteti hrvatske ponude, naglasivši kako Ministarstvo turizma ovom prigodom izdvaja dva hrvatska kampa koji su ušli među 75 najboljih u Europi dodjelom ADAC-ove Superplatz, Crvene ploče.

Riječ je o kampu 'Park Umag' Istraturista d.d. Umag i 'Holiday Village&Resort Zaton' Turisthotela d.d. Zadar, koji su pokazali koliko je kamping iznimno bitan segment hrvatskog turizma u kojem se kvaliteta stalno povećava, zaključio je ministar.

Bila je to prigoda za susret s predstavnicima hrvatskog kampinga i kampista povodom ovogodišnjih nagrada ADAC-a hrvatskim kampovima što ga je organiziralo Ministarstvo turizma, a na kojemu su sudelovali Stefan Thurn, glavni urednik ADAC Camping Caravaning; Tomislav Družak i Ivo Bikić, Hrvatski autoklub; Gordana Tomičić, predsjednica Uprave Istraturista Umag; Frane Skoblar, predsjednik Uprave Turisthotela Zadar, Josipa Cvelić Bonifačić, predsjednica Kamping udruga Hrvatske, Branko Marolt, predsjednik Udruge kampista Hrvatske, Milo Sršen, HTZ, Ondina Šegvić, HGK i Đuro Tomljenović, HRT.

Hrvatski kampovi mogu i u ovoj sezoni računati na dobar odaziv njemačkih kampista usprkos recesiji u toj zemlji, rekao je Stefan Thurn, glavni urednik ADAC-ova vodiča, čemu će svakako pripomoći ADAC-ove nagrade "Superplatz 2009", tim više što su i cijene goriva niže nego prošlog ljeta.

Predsjednica Uprave Istraturista Gordana Tomičić naglasila je kako je porast kvalitete i uspjeh rezultat promišljanja i velikih ulaganja, spomenuvši kako je svih pet Istraturistovih kampova kategorizirano s četiri zvjezdice.

Gordana Tomičić, predsjednica Uprave Istraturista d.d. Umag

U protekle je tri godine kamp 'Park Umag' dobio brojne nagrade, ali je Superplatz posebno važna stoga što dolazi s našeg tradicionalnog njemačkog tržišta s kojeg u Hrvatsku dolazi ukupno 31 posto kampista. Također, Europa Relly, najveće europsko udruženje kampera, odabralo je upravo 'Park Umag' za svoj tradicionalni 48. skup na kojem će se od 28. svibnja do 2. lipnja 2009. godine okupiti 1.500 kampista. Istraturist može primiti više od 9.000 kampista na prostorima opremljenim i uređenim po konceptu „hotela na otvorenom“ s uređenim i tehnološki opremljenim parcelama, te brojnim originalnim sadržajima za goste.

Frane Skoblar, predsjednik Uprave Turisthotela d.d. Zadar

Predsjednik Uprave zadarskog Turisthotela Frane Skoblar naglasio je da upravo kvaliteta njihovom kampu "Holiday Village&Resort Zaton" već dugi niz godina donosi brojne nagrade, pa je ove godine nagrađen ADAC-ovom Superplatz, Crvenom pločom i žutom po treći put, čime je postao najnagrađivaniji kamp u posljednjih pedesetak godina. Ove je godine uvršten u „Leading Campings of Europe", europsku korporaciju vrhunskih kampova sa sjedištem u Düsseldorfu, među 33 takva kampa. Zaton je i ponosni i prvi član «TOP Camping« grupacije prve hrvatske marke za kamping kvalitetu.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić je, u ime HAK-a i njegovih 190 tisuća članova, čestitao kampovima na priznanju koje je rezultat dugogodišnjeg rada i sustavnog podizanja kvalitete usluga. Ocjene ADAC-a kampovima Zaton i Umag potvrđuju ocjene kvalitete što ih HAK dodjeljuje domaćim kampovima u ocjenjivanju koje provodi u suradnji s Udrugom kampista Hrvatske. Ta se akcija ocjenjivanja kvalitete odvija u sklopu tradicionalne akcije Hrvatske radio-televizije i Hrvatske gospodarske komore "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku", čiji su rezultati predstavljeni na "Danima hrvatskog turizma" prošle godine u Opatiji, rekao je Bikić.

Ivo Bikić, predsjednik Hrvatskog autokluba

Ukupno je devet nagrada ADAC-a Superplatz, 'Crvena ploča' dodijeljeno na specijaliziranom kamping sajmu u Stuttgartu, održanom od 17. do 27. siječnja 2009. godine, za najveći domet u kamping kvaliteti. Predstavnici ADAC-a i kamping struka naglasili su kako je riječ o nagradi povijesnog značenja, jer je u posljednjih pola stoljeća ova nagrada dodijeljena samo jednom hrvatskom kampu.

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club e.V.) je njemački, a istovremeno i najveći europski auto klub, osnovan još davne 1903. godine i danas je sa svojih više od 16,5 milijuna članova najveći europski automobilski klub.

Vodič kojeg ADAC izdaje svake godine njemačkim kampistima predstavlja priručnik koji svojim članovima nudi vjerodostojne i stručne turističke informacije. U njemu se nalaze detaljne informacije o 5400 kampova u 34 zemlje koje je prikupilo 30 visokokvalificiranih nadzornika. Putovali su oko 200.000 kilometara i skupili do 300 pojedinačnih informacija za svako mjesto i nije im izmakla niti jedna novost, promjena ili posebnost. Zbog toga je vodič za kampiste ADAC Camping-Caravaning-Führer najopširniji priručnik svoje vrste, a 69 posto kampista članovi su ADAC-a.

ADAC vrednuje pet područja: parcelu, sanitarnu opremljenosti, opskrbu te rekreacijsku ponudu i programe, a za Superplatz priznanje kamp mora u svih pet dobiti najmanje četiri od pet zvjezdica.

Superplatz je najviša nagrada kvalitete koju kampovima Europe dodjeljuje ADAC, a danas u Europi, od ukupno 5400 kampova klasificiranih od strane ADAC-a, samo 75 njih nosi tu oznaku i nalaze se u 11 europskih država (Njemačka, Italija, Nizozemska, Austrija, Španjolska, Danska, Francuska, Hrvatska, Švicarska, Luxemburg i Švedska). Najviše ih ima u Italiji (16) i Njemačkoj (15), dok je Hrvatska sa svoja dva kampa s oznakom Superplatz na osmom mjestu.

Ove godine Hrvatska je uspjela osvojiti i 10 žutih ploča, a dobili su ih: Kanegra, Finida, Stella Maris, Solaris, Lanterna, Poljana, Zaton, Vira i Nevio. 



Pisane vijesti