Hrvati - najzastupljeniji turisti u Beogradu

Slika /arhiva/bgd_zbg_160616_1.jpg

U zagrebačkom Johannu Francku jučer je održana konferencija za novinare povodom predstavljanja kulturno/zabavne ponude Beograda ove sezone. Prezentaciju je otvorila veleposlanica Srbije u Hrvatskoj, Mira Nikolić, uz sudjelovanje brojnih pripadnika beogradske kulturne scene i organizatora događanja i festivala.

Vesna Nadj iz Turističke organizacije grada Beograda istaknula je da su Hrvati prema podacima s početka 2016. godine trenutno najzastupljeniji turisti u Beogradu. S rastom od 31 posto u odnosu na prošlu godinu dospjeli su do broja 1 top liste gostiju u toj zemlji. Program Kombank Arene predstavio je njen direktor, Đorđe Milutinović, gdje se očekuje nastup Jean-Michel Jarrea, Monster truck show, Europsko atletsko prvenstvo, Zvijezde pjevaju Tomu Zdravkovića, Vivaldianno i drugih velikih projekata. Ulaznice za gotovo sve beogradske kulturne i sportske događaje, programe, festivale i kazališne predstave, Hrvati mogu kupiti preko sustava Eventim. Nove projekte najvećeg regionalnog distributera ulaznica predstavila je direktorica marketinga Nataša Šošević i predstavnik Eventima za Hrvatsku, Boris Burić.

Najveći beogradski festival Beer fest (17.- 21.8.) najavljuje spektakularno otvaranje. Ovogodišnji 14. Belgrade Beer Fest otvoriti će svjetska koncertna atrakcija, jedan od najpoznatijih i najatraktivnijih bendova na planeti - Rudimental. Osim Rudimentala, tijekom 5 dana Beograđani i njihovi gosti uživat će u koncertima velikog broja regionalnih rock zvijezda, i to posve besplatno. Od prošle godine ponuda Beograda bogatija je i za novi festival koji se organizira u omiljenoj Bg ljetnoj oazi, Adi Ciganliji. Od lipnja do 7. kolovoza APA Beer Garden razveselit će sve ljubitelje rock i alternativne glazbe, filma i ekskluzivnih pivskih brendova koje je Apatinska pivara pripremila na najvećem šanku u regiji. Cijeli program festivala i ove je godine besplatan. Izložba "Belgrade to Bowie obuhvaća preko 100 Bowievih fotografija svjetski poznatog fotografa Briana Rašića koji je bio službeni Bowiev fotograf dulje od 20 godina. Osim Briana, svoje radove inspirirane kultnim umjetnikom predstavili su i drugi domaći autori. Izložba je postavljena u Jugoslavenskoj kinoteci i traje do 21. kolovoza.

Festival Dev9t novi je umjetnički festival čija osebujna ponuda privlači sve više turista iz regije. Na festivalu su tijekom 9 dana predstavljene sve vrste stvaralaštva - od slikarstva i kiparsta, fotografije, plesa, performansa, glazbenih nastupa i radionica, do dizajna i grafita. Frozen festival nas očekuje zadnji vikend u kolovozu, a tema su mu vrhunski zanatski sladoledi i hladni napici, rekao je Vladimir Đorđević, član Frozen teama. Ljubitelji sladoleda sudjelovat će i u bogatom popratnom programu, a mjesto zbivanja bit će klub Showroom u Cetinjskoj 15, koja je nova urbana hit četvrt beogradske alternativne scene. Program Wine Jama, ljetnog festivala vinske kulture, predstavio je Vladan Stanojlović. Cilj mu je bliže povezati vinare i novu vinsku publiku, približiti vino i vinskim "neznalicama", a održava se tijekom cijelog ljeta na brojnim destinacijama u Beogradu.

Do beogradskih manifestacija najbrže se dolazi avio prijevozom. Prije dvije godine Air Serbia pokrenula je let Zagreb-Beograd za kojim vlada velika potražnja s obje strane. Leti se dva puta dnevno, a trenutno je u tijeku ljetna akcija u sklopu koje se karte za pojedine letove mogu kupiti i za manje od 40 eura.

U sklopu predstavljanja, navečer je održan glazbeni program poznatih beogradskih glazbenika/DJ-a, istovremenu u tri zagrebačka kluba.



Pisane vijesti