HOK zadovoljan što su izmjenama poreznih zakona prihvaćeni i njihovi prijedlozi

Slika /arhiva/hok_logo.gif

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravila je danas što su i prijedlozi te komore prihvaćeni u izmjenama poreznih zakona koje je Vlada jučer usvojila i uputila u Hrvatski sabor.

"Naime, HOK je ranijih godina predlagao izmjene tih zakona s ciljem rasterećenja poslovanja obrtnika i omogućavanja razvoja i novog zapošljavanja, gdje je tražio povećanja limita za ulazak u sustav PDV-a sa 85.000 na 230.000 kuna te diferencirane stope PDV-a, posebice u turizmu gdje vanpansionska potrošnja može stvoriti novu dodanu vrijednost", navodi se u priopćenju HOK-a.

HOK stoga podržava odluku Vlade da se od 1. siječnja 2013. primjenjuje snižena stopa od 10 posto za ugostiteljske usluge, i to pripremanja hrane i usluživanja bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva. Međutim, očekivali smo, kažu u HOK-u, da će se smanjena stopa primjenjivati tijekom ove godine, kako bi adekvatno konkurirali zemljama u okruženju poput Italije, Francuske, Španjolske i Slovenije.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u zadnje tri godine intenzivno je, osim smanjenja PDV-a i poreznih rasterećenja, zagovarao i priznavanje troškova reprezentacije, kao i fleksibilnije zapošljavanje. Nadaju se stoga da će resorno Ministarstvo turizma razmotriti i te prijedloge struke kako bi se sustavno pristupilo poboljšanju uvjeta poslovanja.

HOK također pozdravlja i smanjenje poreznog opterećenja u dijelu koji se odnosi na doprinose za zdravstveno osiguranje. Vjeruju i kako će najavljeno povećanje opće stope PDV-a, time i očekivano povećanje prihodovne strane proračuna, doprinijeti provođenju mjera gospodarske politike koje će potaknuti investicije i gospodarski razvoj te pomoći u jačanju konkurentnosti obrtništva i poduzetništva. (Hina)
 



Pisane vijesti