Dodijeljene državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2022. godinu

Slika /2022_photo_ilustrac/221213_dodjela.jpg

U Hrvatskom saboru predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas su uručili Državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ za 2022. godinu, najveće državno priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje našim sportašicama i sportašima, trenerima, stručnim djelatnicima i svim pojedincima koji čine sustav sporta.

Dobitnici nagrade za životno djelo su Nikola Plećaš, Boško Lozica i Edo Pezzi, a godišnja nagrada pripala je Branki Batinić, Marku Bijaču, Nataši Muždalo, Žani Lelas - posmrtno, Nikoli Piliću, prof. dr. sc. Vatromiru Srhoju, Ivanu Krapiću, Ivi Mikuličinu, Želimiru Feitlu, Lucijanu Krci, Radiši Mladenoviću i Veslačkom klub Iktus.
 
Predsjednik Vlade Plenković i ministrica Brnjac čestitali su svim dobitnicima te poručili kako su sportski uspjesi i postignuća obveza da Vlada Republike Hrvatske i dalje nastavi snažno podupirati sport, sportašice i sportaše.
 
„Čestitam svim ovogodišnjim dobitnicima, a posebno dobitnicima nagrade za životno djelo, gospodinu Plećašu i gospodinu Lozici, koji su svojim doprinosom i postignućima obogatili našu košarku i vaterpolo te gospodinu Pezziju, u čijem liku i djelu se najbolje ocrtava važnost sportskog novinarstva za sustav sporta. Naše sportašice i sportaši konstanta su uspjeha koji nam iz godine u godinu donosi naslove prvaka svijeta ili Europe te medalje na nizu velikih natjecanja i svima prenose optimizam i svoju pozitivnu poruku“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikola Brnjac.
 
Podsjetimo kako je u proračunu za 2023. godinu Vlada RH osigurala više od pola milijarde kuna za sport što je u odnosu na 2016. godinu kada je izdvajanje bilo tek nešto više od 200 milijuna kuna, skoro trostruko povećanje. Pokrenuta su ulaganja u lokalnu sportsku infrastrukturu za koju je do sada izdvojeno 80 milijuna kuna, podržane su i velike sportske manifestacije te je Hrvatska u posljednjih pet godina ugostila više od 90 velikih natjecanja koje je Vlada RH sufinancirala sa više od 130 milijuna kuna.
 
Sve ove aktivnosti govore o tome kako je Vlada RH od 2016. godine krenula snažno brinuti i sustavno promišljati o sportu, pa je tako 2019. godine donesena prva strategija u povijesti sporta, Nacionalni program športa, a ove godine i iznimno važan Zakon o sportu, koji donosi još niz novih aktivnosti koje će još snažnije doprinijeti razvoju sustava te skrbi o sportašima i trenerima.

Priopćenja