DHT završeni dodjelom nagrada uz izravni televizijski prijenos

Slika /arhiva/4-131025-dht_nagrade2.jpg

Turistički prvak ove godine je Dubrovnik koji je i najbolja velika destinacija na Jadranu, najbolja srednja je Split, a mala Cavtat, dok je to na kontinentu Zagreb, objavljeno je večeras u sklopu završne svečanosti na Danima hrvatskog turizma u Zadru na kojoj je sudjelovao i premijer Zoran Milanović uručivši pobjedniku - Dubrovniku nagradu. U obraćanju na svečanosti premijer Milanović je istaknuo kako je pri dolasku iz Bruxelessa u Zadar letio iznad Hrvatske i vidio da imamo prelijepu zemlju u srcu Europe, ali i jednu od najnenaseljenijih. Resursi su nam tu, na nama je - ili da ih iskoristimo i oplemenimo ili obezvrijedimo, kazao je Milanović poručujući turističkim djelatnicima da u turizmu možemo i duplo bolje od ovog sada, ali da je turizam i ovakav kakav je, jedina gospodarska grana kojom se Hrvatska može mjeriti u svijetu. Dani hrvatskog turizma ponudili su aktualne teme o kojima smo raspravljali kroz ova dva dana, rekao je ministar turizma Darko Lorencin, dodavši kako o vrijednosti okupljanja govori i gotovo 1400 sudionika manifestacije pri čemu svoju vrijednost imaju i ovakvi neposredni načini komunikacije. Turističku 2013. godinu, osim po odličnim rezultatima turističkog prometa, financijskih pokazatelja i zaposlenosti, pamtit ćemo i po strateškim odlukama koje smo donijeli. Strategija razvoja turizma koju smo izradili u sinergiji s privatnim sektorom te Strateški marketinški plan koji je u izradi, utrt će put daljnjeg razvoja do 2020. godine.

Turistički prvak ove godine je Dubrovnik koji je i najbolja velika destinacija na Jadranu, najbolja srednja je Split, a mala Cavtat, dok je to na kontinentu Zagreb, objavljeno je večeras u sklopu završne svečanosti na Danima hrvatskog turizma u Zadru na kojoj je sudjelovao i premijer Zoran Milanović uručivši pobjedniku - Dubrovniku nagradu. U obraćanju na svečanosti premijer Milanović je istaknuo kako je pri dolasku iz Bruxelessa u Zadar letio iznad Hrvatske i vidio da imamo prelijepu zemlju u srcu Europe, ali i jednu od najnenaseljenijih. Resursi su nam tu, na nama je - ili da ih iskoristimo i oplemenimo ili obezvrijedimo, kazao je Milanović poručujući turističkim djelatnicima da u turizmu možemo i duplo bolje od ovog sada, ali da je turizam i ovakav kakav je, jedina gospodarska grana kojom se Hrvatska može mjeriti u svijetu.

Za prihod u turizmu od 7 milijardi eura, kazao je kako može netko reći da je malo, ali važno je da je to prihod koji raste i sve više ide k tome da od turizma i zarađujemo. Govoreći o PDV-u u turizmu premijer je podsjetio da je smanjen s 25 na 10 posto, što je za turizam dobro, ali i da se sad pitaju u Vladi jesu li to trebali napraviti ili ne, no vjeruje da bi turizam i bez toga smanjenja bio konkurentan. Općenito, mi smo u održivom stanju, i od turizma možemo još puno više, istaknuo je premijer Milanović koji je čestitao svim turističkim djelatnicima i nagrađenima te poručio da se investicije u turizmu isplate i da uspijevaju oni koji se "unatoč rizicima usude".

Dani hrvatskog turizma ponudili su aktualne teme o kojima smo raspravljali kroz ova dva dana, rekao je ministar turizma Darko Lorencin, dodavši kako o vrijednosti okupljanja govori i gotovo 1400 sudionika manifestacije pri čemu svoju vrijednost imaju i ovakvi neposredni načini komunikacije. Turističku 2013. godinu, osim po odličnim rezultatima turističkog prometa, financijskih pokazatelja i zaposlenosti, pamtit ćemo i po strateškim odlukama koje smo donijeli. Strategija razvoja turizma koju smo izradili u sinergiji s privatnim sektorom te Strateški marketinški plan koji je u izradi, utrt će put daljnjeg razvoja do 2020. godine. Hrvatska je izuzetno bogata turistička zemlja, koja može pružiti još puno turističkih proizvoda, a upravo promjenama koje provodimo ostvarit ćemo konačni cilj, a to je svrstavanje Hrvatske među dvadeset najkonkurentnijih turističkih zemalja u svijetu, istaknuo je Lorencin.

U ovogodišnjoj akciji „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“ , koju tradicionalno dodjeljuju HRT i HGK, a od ove godine se dijelu akcije pridružila i HTZ, ocijenjeno je 98 turističkih destinacija, 91 hotel, 50 marina, 50 kampova i preko 900 plaža. Cjelokupna akcija provedena je u suradnji sa strukovnim udrugama. Predstavnicima najboljih destinacija uručena je ta nagrada, a osim destinacija iste su nagrade dobili i dubrovački hotel Excelsior kao hotel godine te Marina Frapa kao najbolja marina. Kamp godine je Bi-Village iz Fažane, a najbolja resort plaža šibenskog Solarisa. Posebno priznanje za uspješnost u ovoj sezoni dobili su posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. Zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, dok je posebno priznanje za promociju Hrvatske u svijetu dobio nogometaš Mario Mandžukić.

„Od pamtivijeka cvijet ima snažnu i pozitivnu simboliku u ljudskim životima, u životima svih naroda i u cjelokupnom čovječanstvu. Stoga ne čudi što su HGK i HRT prije 17 godina ovu akciju nazvali „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“ i što je baš cvijet u ovoj našoj akciji simbol izvrsnosti, simbol kvalitete. U provedbi akcije su nam, kao i ranijih godina, pomogli naši partneri – strukovne udruge i resorne institucije: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Hrvatske vode, Hrvatski autoklub, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kamping udruženje Hrvatske, Udruženje hrvatskih marina pri HGK te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, a od ove godine i Hrvatska turistička zajednica, koja je uključena u ocjenjivanje dijela destinacija“, istaknula je potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta.

Osim nagrada Turistički cvijet na večerašnjoj svečanosti dodijeljene su prvi put u sklopu DHT-a i Hrvatske godišnje nagrade Anton Štifanić koje su za životno djelo dobili Anđelko Leko iz HUP-Zagreb, kao pojedinac Tullio Fernetich iz tvrtke Primizia, dok su te nagrade za ustanovu i tvrtku dobili Hrvatska gorska služba spašavanja i Gradski muzej Vukovar. Direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić čestitala je svim dobitnicima nagrada i naglasila: „Nagrade koje večeras dodjeljujemo ističu dobitnike čiji je rad prepoznat od struke te predstavljaju i poticaj, kako samim dobitnicima tako i svima nama ovdje, da iduće godine ostvarimo još bolje rezultate u svim segmentima hrvatske turističke ponude. Ostvarenim zaokretima u 2013. postavili smo uvjete za stvarno produženje naše turističke sezone kao i daljnje unapređenje kontinentalnog turizma koji zaista tek pokazuje svoje prave potencijale“.

Uz dobitnike večerašnjih nagrada i ostalih uzvanika, predstavnika cjelokupnog turističkog sektora, svečanosti su prisustvovali i dobitnici nagrada u akciji „Čovjek – ključ uspjeha u turizmu“, kojima su nagrade uručene na jučerašnjoj dodjeli, a koji su svojim dostignućima i predanim radom zaslužili i predstavljanje u izravnom prijenosu na Hrvatskoj televiziji. Svih 24 dobitnika nagrade tako je još jednom predstavljeno svim sudionicima skupa, ali i cijeloj hrvatskoj javnosti koja je prijenos pratila putem malih ekrana. „Čovjek - ključ uspjeha u turizmu“ je nacionalni program usmjeren na podizanje razine gostoljubivosti i stvaranja klime dobrodošlice u destinaciji, čiji je nositelj Glavni ured Hrvatske turističke zajednice i kojemu je svrha obuhvatiti sve djelatnosti koje sudjeluju u stvaranju "slike" gostiju o Hrvatskoj kao gostoljubivoj i privlačnoj turističkoj destinaciji i one koje svojim radom mogu utjecati na podizanje kvalitete usluge u turizmu, kao najvažnijem hrvatskom izvoznom proizvodu.

Dodjeli nagrada uz brojne turističke djelatnike i premijera prisustvovali su i ravnatelj HRT-a Goran Radman te ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras, nekoliko zamjenika i pomoćnika ministara te brojni gradonačelnici, župani i drugi.

Nagrađeni na završnici DHT, 25. 10. 2013.

Nagrađeni prve večeri DHT:

 



Pisane vijesti