DHT : Turistički djelatnici s predstavnicima Vlade o PDV-u i drugim aktualnostima

Slika /arhiva/w1-131025_vrh-002.jpg

Turistički djelatnici na Danima hrvatskog turizma (DHT) u Zadru danas su se tradicionalno sreli s predstavnicima hrvatske Vlade koji su ih pozvali da nastave razvijati turizam i investirati, pa i korištenjem EU fondova, jer će to pomoći i ukupnom gospodarstvu, ali odgovor na ono što su ih najviše zanima - hoće li se promijeniti stopa PDV-a za turizam, nisu dobili. Uz ministra turizma Darka Lorencina, Vladu su predstavljali ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras te zamjenici ministara financija i graditeljstva Boris Lalovac i Željko Uhlir, pomoćnica ministra rada Tatjana Dalić te predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović. Lorencin je istaknuo važnost planiranja i očuvanja prostora kao osnovnog resursa za razvoj turizma što je podcrtala i turistička strategija, dok je Maras naglasio kako je dobra ovogodišnja sezona dokaz da turizam, unatoč recesiji, ide dobrim putem. Pozvao je turistički sektor da se javlja na natječaje za sredstva iz EU fondova, jer time neće, kako je kazao, biti taoci visokih kamata banaka, a projekti će se i prije isplatiti.

Turistički djelatnici na Danima hrvatskog turizma (DHT) u Zadru danas su se tradicionalno sreli s predstavnicima hrvatske Vlade koji su ih pozvali da nastave razvijati turizam i investirati, pa i korištenjem EU fondova, jer će to pomoći i ukupnom gospodarstvu, ali odgovor na ono što su ih najviše zanima - hoće li se promijeniti stopa PDV-a za turizam, nisu dobili.

Uz ministra turizma Darka Lorencina, Vladu su predstavljali ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras te zamjenici ministara financija i graditeljstva Boris Lalovac i Željko Uhlir, pomoćnica ministra rada Tatjana Dalić te predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović.

Lorencin je istaknuo važnost planiranja i očuvanja prostora kao osnovnog resursa za razvoj turizma što je podcrtala i turistička strategija, dok je Maras naglasio kako je dobra ovogodišnja sezona dokaz da turizam, unatoč recesiji, ide dobrim putem. Pozvao je turistički sektor da se javlja na natječaje za sredstva iz EU fondova, jer time neće, kako je kazao, biti taoci visokih kamata banaka, a projekti će se i prije isplatiti.

Maras je najavio da će za mjesec dana objaviti natječaj za proizvođače, pa i turizam, temeljem EU fondova u sklopu kojeg će na raspolaganju biti oko 30 milijuna eura za unaprjeđenje poslovanja, od čega oko 3 milijuna eura za nove objekte.

Zamjenik ministra financija Lalovac podsjetio je na mjere koje je Vlada donijela za rasterećenje gospodarstva i turizma, od manjeg PDV-a ove godine do smanjenja zdravstvenog doprinosa i olakšica za reinvestiranje dobiti.

Na upit predsjednika Sindikata turizma Eduarda Andrić zašto bi se PDV u turizmu opet povećavao (s 10 na 13 posto) te da to stvara i nepovjerenje investitora u državu, Lalovac je odgovorio da bi volio čuti jesu li sektoru dobro došle spomenute mjere, jer ako nisu mogu se i vratiti na prijašnje stanje.

Smanjenjem PDV-a s 25 na 10 posto ove godine država je turizmu, po njegovim riječima, ostavila milijardu kuna za razvoj, od smanjenja zdravstvenog doprinosa oko 120 milijuna kuna, a sa svim mjerama prihodi države od turizma su ove godine 4 do 5 milijardi kuna manji.

Lalovac je najavio i da će u prosincu i siječnju s Europskom komisija razgovarati o učincima PDV-a i međustopa, a više će se o svemu znati kod prijedloga rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedloga proračuna za 2014.

Po riječima Pejnovića, većina predstečajnih nagodbi za turističke tvrtke pozitivno se odvija, pri kraju su za Plat, HTP Korčulu, Živogošće, Podgoru i Medenu, a država će tim nagodbama turističkim tvrtkama otpisati oko milijardu kuna potraživanja do kraja ove godine.

Pomoćnica ministra rada Dalić najavila je da će se ovih dana objaviti nacrt zakona o povremenim poslovima, što će biti zanimljivo i turizmu. Napominje da će biti dosta ograničenja, odnosno da će se povremeno moći raditi najviše dva dana uzastopno i tako samo 12 puta godišnje, na što su turistički djelatnici iz publike komentirali da je to malo i da turizmu to baš ne odgovara. (Hina)



Pisane vijesti