Dani hrvatskog turizma – o hrvatskom turizmu u europskom kontekstu, učincima sezone i turističkoj 2009.

Slika /arhiva/_MG_0022.jpg

Turistička 2008. je godina kontinuiranog rasta, u kojoj je u turizam uloženo više od šest milijardi kuna, naglasio je ministar Damir Bajs na susretu turističkih djelatnika s predstavnicima hrvatske Vlade, dodavši kako će ovo biti još jedna dobra godina za hrvatski turizam, što pokazuju već ostvareni fizički i financijski rezultati, ali se 2009. smatra velikim izazovom. U sljedećoj godini očekujemo turistička postignuća najmanje na razini ove, i s porastom financijskih učinaka od tri posto u odnosu na ovu godinu.
Ministar je u najavi programa Ministarstva turizma posebno istaknuo aktualnu provedbu programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu koja podupire promociju turističkih zvanja, te programe u pripremi, poput potpora obnovi putničko-izletničkih brodova, kao i bespovratne potpore turistički nerazvijenim područjima Hrvatske.

Turistička 2008. je godina kontinuiranog rasta, u kojoj je u turizam uloženo više od šest milijardi kuna, naglasio je ministar Damir Bajs na susretu turističkih djelatnika s predstavnicima hrvatske Vlade, dodavši kako će ovo biti još jedna dobra godina za hrvatski turizam, što pokazuju već ostvareni fizički i financijski rezultati, ali se 2009. smatra velikim izazovom. U sljedećoj godini očekujemo turistička postignuća najmanje na razini ove, i s porastom financijskih učinaka od tri posto u odnosu na ovu godinu.

Ministar turizma predstavio je nove programe Ministarstva kojima se otvaraju široke mogućnosti suradnje na daljnjem podizanju kvalitete našeg turizma, podsjetivši kako je hrvatski turizam ukupno pozitivno poslovao u ozračju krize koja je započela ranije od aktualne bankovne.

Upravo radi dosadašnjih ulaganja, sljedeće godine možemo očekivati nove kapacitete nove posebne oblike turizma, rekao je ministar, jer Hrvatska u ovoj godini ima 122 hotela s četiri zvjezdice, dok je još 18 u postupku dobivanja, te 16 hotela s pet zvjezdica i još 7 koji će ih uskoro dobiti.

Ministar je u najavi programa Ministarstva turizma posebno istaknuo aktualnu provedbu programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu koja podupire promociju turističkih zvanja, te programe u pripremi, poput potpora obnovi putničko-izletničkih brodova, kao i bespovratne potpore turistički nerazvijenim područjima Hrvatske.

Danas je održan i hrvatski turistički forum o temi "Hrvatski turizam u europskom kontekstu" na kojem su predstavnici Odjela za turizam Europske komisije, te Europskog udruženja hotelijera i restoratera upozorili na važnost europske i regionalne suradnje djelatnika u uslužnim djelatnostima.

Na današnjim se skupovima okupilo više od tisuću sudionika iz turističkih djelatnosti od kojih se čulo i da za iduću godinu imaju velika očekivanja od hrvatske Vlade, kako u donošenju mjera za potporu turističkom sektoru, tako i u pripremanju zakonodavnih okvira koji će riješiti dugogodišnje probleme u turizmu.

Ministar Bajs naznačio je da je jedan od takvih zakona onaj o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu za kojeg je rekao da je u završnoj fazi pripreme, a dovršava se i novi zakon o golfu. Također, rekao je, Ministarstvo turizma osigurat će preraspodjelu već postojećih sredstava za dodatne promotivne aktivnosti na najvažnijim tržištima, među ostalim i radi priprema za pojačanu konkurenciju na svjetskom tržištu, na što je hrvatski turizam već navikao, jer godinama tako i posluje. 

Dani hrvatskog turizma završavaju večerašnjom dodjelom nagrada i priznanja u akcijama ocjenjivanja kvalitete hrvatskih turističkih odredišta, tvrtki i pojedinaca u akcijama „Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2008.“, koju provodi Hrvatska radiotelevizija u suorganizaciji s Hrvatskom gospodarskom komorom i „Plavi cvijet“, te “Zeleni cvijet“ i „Djelatnik godine“, koju provodi Hrvatska turistička zajednica.

>>>> NAGRADE I PRIZNANJA



Pisane vijesti