Brnjac: Vjerski turizam je važan dio razvoja održivog turizma u Hrvatskoj

Slika /2022_photo_ilustrac/221110_Brnjac_1.jpeg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravi u Vatikanu povodom obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Vatikana. Tijekom posjeta Vatikanu, ministrica je održala sastanke s predsjednikom Dikasterija za evangelizaciju monsinjorom Rinom Fisichellom te stalnim predstavnikom Svete Stolice pri Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) monsinjorom Maurizijem Bravijem, s kojima je razgovarala o važnosti vjerskog turizma u kontekstu razvoja održivog turizma te strateškim aktivnostima koje Hrvatska poduzima u cilju podizanja konkurentnosti i kvalitete turističke ponude kroz cijelu godinu.

„Hrvatska ima dugu povijest vjerskog turizma utemeljenu na brojnim svetištima i sakralnim objektima koji privlače hodočasnike iz cijelog svijeta, a njegovu važnost u razvoju održivog, inovativnog i otpornog turizma Vlada RH prepoznala je i kroz Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine. U kontekstu Strategije razvoja održivog turizma do 2030., daljnji razvoj vjerskog turizma predviđen je kroz valorizaciju kulturne baštine te kroz uključivanje u međunarodne mreže i udruženja kao i turističke rute, što će dodatno osnažiti prepoznatljivost Hrvatske kao cjelogodišnje autentične destinacije na emitivnim tržištima, ali i doprinijeti ostvarenju našeg strateškog cilja – razvoju cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


 
Na sastancima je zaključeno kako vjerski turizam zasnovan na uvažavanju društvene i kulturne autentičnosti destinacija, kao i očuvanju sakralnog nasljeđa, vjerskih događaja i tradicijskih vrijednosti doprinosi razvoju održive i dugoročne gospodarske aktivnosti i razvoju održivog turizma.

Priopćenja