Brnjac: Pomoći resoru turizma jer je najviše pogođen

Slika /AAA_2020_MINTIS/fotke/201209_mints.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac gostovala je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada“. Istaknula je, između ostalog, da u ovo vrijeme treba najviše pomoći turizmu jer je najviše pogođen resor. „Ono što nam je bitno za turizam su mobilnost i otvorene granice, a svi znamo što se događa s industrijom putovanja. Dolazimo u resor u kojem sada treba najviše treba raditi i onima koji su samo vezani uz turistički sektor najviše pomoći“, kazala je.

Naglasila je da je Vlada do sada izdvojila 10 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, što uključuje 630 tisuća radnika iz 107 tisuća tvrtki.

„Vlada je pokazala da je najvažnije očuvanje radnih mjesta i likvidnost. Situacija nije laka i nikome nije bilo lako donijeti ove mjere. Uvijek se vodila ravnoteža zdravstvenog i gospodarskog sustava. Za popuštanje mjera ovisi kakva je epidemiološka situacija. Zasad nije dobra, ali treba pričekati“, rekla je.

Turistički sektor se pokazao kao inovativan i fleksibilan

Brnjac je izdvojila da je Ministarstvo turizma i sporta održalo konstruktivne sastanke s ugostiteljima te su svi svjesni situacije.

„Uključili smo i druge djelatnosti u razgovore, ne samo ugostitelje, već i one koji su vezani na te djelatnosti. Teretane, sportske djelatnosti i priređivači igara na sreću, svi su oni bili uklopljeni u set mjera. Prijedlog ugostitelja je išao u dva smjera. Mi smo gledali da bude što pravednije za sve te djelatnosti i budu uključeni u postojeće mjere. Pokrivanje fiksnih troškova dobro je izračunato“, rekla je.

Rekla je da se putničke agencije nalaze u izrazito nezahvalnoj situaciji.

„Za njih je važno da su u programu očuvanja radnih mjesta, a Ministarstvo turizma i sporta priprema državnu potporu od 1,5 milijardi kuna koja će se odnositi na navedene djelatnosti“, dodala je.

Bilo je riječi i o investicijama u turističkom sektoru. „Investicije su u smanjenom intenzitetu, nego što je inače bilo“, kazala je.

Turističkom sektoru je kroz mjere omogućeno da se priprema za sezonu i pokazao se kao inovativan, fleksibilan.

„Pokazao se kao resor gdje su se svi pridržavali epidemioloških mjera i bio je faktor kako omogućiti da Hrvatska bude sigurna destinacija“, napomenula je Brnjac.

Pripreme za novu turističku sezonu

Kazala je da se tijekom ove sezone pokazala potreba za smještajnim kapacitetima visoke kvalitete te da u hotelima nije bilo niti jednog zaraženog, poštivale su se sve mjere i standardi.

„U tom smjeru ćemo i sada nastaviti, u pripremama i razradama nove turističke sezone. Osnovali smo jedan savjet koji će uključiti sve dionike u turističkom sektoru s ciljem oporavka turističkog sektora, realizacije turističke sezone 2021. te proširenja ponude“, navela je ministrica Brnjac.

Konkurentnost i novi projekti

Na razgovorima s ugostiteljima, nastavila je ministrica, jedan od zahtjeva je bio pokrivanje obeštećenja, fiksnih troškova, kredita, očuvanje radnih mjesta, a drugi dio razgovora bio je vezan za PDV.

Poručila je da Vlada kontinuirano radi na smanjenju svih parafiskalnih nameta i drugih nameta. Ministarstvo turizma i sporta je pak donijelo izmjene o članarinama.

„Sada se pokazalo da je važan stabilan državni proračun jer bez njega ne bismo mogli imati ovakve gospodarske mjere. Važno mi je da moj resor bude konkurentniji drugim mediteranskim destinacijama. Težit ćemo kroz nove projekte stvarati dodanu vrijednost. Turizam treba generirati i razvoj drugih industrija“, naglasila je Brnjac.

Istaknula je važnost kovid kredita od 1,3 milijarde i državne potpore koje pokreće Ministarstvo turizma i sporta u iznosu od 1,5 milijardi kuna upravo s razlogom da se turističkom sektoru i sektoru sporta omogući da preživi.

„Ova situacija je izuzetna prilika za turistički sektor da svi promijenimo način razmišljanja“, zaključila je ministrica Brnjac.  

Izvor: HRT/Vlada 

Pisane vijesti