Bolnica Sv. Katarina i operater Air Pannonia pokreću zdravstveni turizam

Slika /arhiva/spec_boln-svkatarina.jpg

Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveta Katarina i zrakoplovni operater Air Pannonia potpisali su u srijedu ugovor na temelju kojega će zajednički ponuditi svoje usluge, znanje i tehnologiju na tržištu EU i time razvijati zdravstveni turizam.

Bolnica Sv. Katarina i Air Pannonia u partnerstvu će pružati usluge zahtjevnim pacijentima s teritorija cijele Europe, sjeverne Afrike uključujući i sjeverni dio Iraka i Saudijske Arabije, najavljeno je prilikom potpisivanja ugovora.

Air Pannonia vlasnik je 11 zrakoplova, opremljenih medicinskom opremom i stručnim timovima liječnika, pilota i tehničara, te posjeduje europski certifikat za transport organa i pacijenata, dok je Specijalna bolnica Sv. Katarina jedan je od europskih centara izvrsnosti u okviru svojih djelatnosti s najmodernijom dijagnostikom, terapeutskom i rehabilitacijskom infrastrukturom.

Prema istraživanju švicarske akreditacijske kompanije International Certification Association (ICERTIAS) iz 2015. nositelj je zlatne medalje za kvalitetu "Qudal".

Ugovor o suradnji u ime Sv. Katarine potpisao je ravnatelj Igor Borić, a u ime Air Pannonia Miroslav Vlašić. Potpisnici time očekuju početak sudjelovanja Hrvatske na tržište zdravstvenog turizma, koje u svjetskim razmjerima donosi prihod od oko 50 milijardi dolara godišnje. Istaknuto je kako Hrvatska, uz sve svoje potencijale, gotovo da do sada na njemu nije sudjelovala, osim dijelom u dentalnom turizmu.

Novi koncept zajedničkog pružanja usluga nudi personalizirani pristup svakom bolesniku - liječenje "od vrata do vrata", a usluge će biti znatno jeftinije u odnosu na europske cijene. Primjerice, Sv. Katarina, na 100 operiranih kukova, jeftinija je 900.000 eura u odnosu na neku bolnicu u Dublinu. Očekujemo da će to otvoriti naše tržište najzahtjevnijim korisnicima i u najboljem svjetlu prezentirati Hrvatsku i njezine potencijale, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora predsjednik Upravnog vijeća Sv. Katarine Dragan Primorac te najavio reklamu na njemačkom, austrijskom i švicarskom tržištu.

Po kvaliteti usluge, dodao je, bolnica se može uspoređivati s ostalim bolnicama u Europi, a njezine su usluge jeftinije 30 do 40 posto.

Primorac smatra kako je u Hrvatskoj stvorena klima u kojoj sve političke opcije prepoznaju važnost razvoja zdravstveni turizama, pa procjenjuje da bi 2015. mogla biti prva strateška godina kada Hrvatska počinje nuditi zdravstvene usluge ostatku svijeta.

"Konačno se mijenjaju vremena i politika Ministarstva zdravlja prema tome da omogući razvoj privatnog sektora", istaknuo je Primorac.

Novi trendovi, kaže, donose i korist za hravstku državu. Podižu konkuretnost hrvatske medicine i zaustavljaju odlazak liječnika iz Hrvatske, jer ih privatni sektor može primjereno nagraditi za ono što rade.

(Hina)



Pisane vijesti