ADRION program: Izazovi u izgradnji bolje budućnosti u jadransko-jonskoj regiji

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Prvi sastanak kojim je obilježeno pokretanje ADRION programa transnacionalne suradnje „Suočavanje s izazovima u svrhu izgradnje bolje budućnosti u jadransko–jonskoj regiji“ u novoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. održan je u Bologni 9. i 10. prosinca 2015. godine.

Program ADRION jedan je od četiri programa transnacionalne suradnje koji obuhvaća područje Mediterana te za konačni cilj ima doprinos u provedbi EU strategije za jadransko-jonsku regiju. Program obuhvaća osam zemalja: Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i Albanija, BiH, Crna Gora i Srbija.

Na sastanku, kojem je prisustvovalo više od 500 sudionika, fokus je bio na općenitom predstavljanju Programa, provedbi EUSAIR-a i važnosti jadransko-jonske regije.

Program ADRION u skladu je s EU2020 - strategijom za pametan, održiv i uključiv rast s ciljem integracije država članica EU i onih koje to još nisu. Proračun Programa iznosi  117.917,379 eura i to 83.467,729 iz ERDF, a 15.688,887 iz IPA II. Nacionalni doprinos je 18.760,763 eura, a postotak sufinanciranja je 85 posto po projektu.

Sastanak je otvorio Stefano Bonaccini, predsjednik regije Emilia-Romagna, koji je naglasio važnost zajedničkog međunarodnog djelovanja u svrhu razumijevanja Programa kroz potporu ciljeva i aktivnog sudjelovanja za postignuće ekonomskog i društvenog blagostanja na području regije. Tajnik za europske poslove Republike Italije Sandro Gozi, naglasio je ulogu EUSAIR-a u svrhu ostvarenja mogućnosti u jadransko-jonskoj regiji.

Sljedeći dan raspravljalo se o izazovima regije u kojoj su, uz zemlje obuhvaćene Programom, sudjelovali predstavnici Europske komisije, dok su u poslijepodnevnim satima organizirane četiri tematske radionice na kojima je predstavljeno i raspravljano o 29 projektnih ideja.



Pisane vijesti