5. Avvantura Film Festival Zadar - do 29. kolovoza

Slika /arhiva/14_AFFZD_LL.jpg

Od 23. do 29. kolovoza AVVANTURA FILM FESTIVAL ZADAR ponovno postaje mjesto okupljanja brojnih eminentnih europskih i svjetskih filmaša, njih više od 200 će zajedno sa zadarskom filmskom publikom uživati u više od 100 najnovijih filmskih ostvarenja.

Zemlje partneri 2014. su Island i Slovačka pa ih publika može upoznati preko izabranih filmskih naslova i autora koji dolaze u Zadar, a posebna je sekcija posvećena i recentnijoj kinematografiji Brazila. Forum, Kazalište lutaka, Sv Dominik i Trg pet bunara na 5-oj Avvanturi ugostit će čak tri Oscarovca. Uz "dobrog duha" festivala Branka Lustiga stižu i Allan Starski dobitnik najprestižnije svjetske filmske nagrade za scenografiju "Schindlerove liste". Treći Oscarovac u Zadru je Čedomir Kolar, producent "Ničije zemlje" Danisa Tanovića.

Glavni festivalski program okrenut je europskoj koprodukciji, i u fokus stavlja zanimljive i uspješne međudržavne suradnje, sekcija "Prvi i drugi film" okrenuta je afirmaciji onih koji tek ulaze u veliki svijet sedme umjetnosti, a početnicima je festival bio naklonjen i proteklih mjeseci na online ekstenziji festivala, u "Nedjeljnoj Avvanturi", prvoj takvoj platformi u Hrvatskoj i Istočnoj Europi.

AVVANTURA FILM FESTIVAL ZADAR jedini je hrvatski festival pod pokroviteljstvom EURIMAGES-a, ove mu je godine partner i Europski parlament preko LUX nagrade, kao i ponovno Europska filmska akademija.

www.filmforumzadar.com



Najave