18. Motovun film festival, do 29. srpnja

Slika /arhiva/Motovoun_filmfestival.jpg
Popularna ljetna destinacija filmofila, 18. Motovun Film Festival, od 25. do 29. srpnja u svojem glavnom programu donosi novi niz ponajboljih ostvarenja nastalih u malim i nezavisnim filmskim produkcijama, ove godine s posebnim fokusom na francusku kinematografiju i kulturu.
 
Ove je godine festival dio programa Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, pa je tako poseban naglasak upravo na francuskim filmovima i kulturi.
 
Festival dodjeljuje nekoliko nagrada: glavnu nagradu "Propeler Motovuna", koju dodjeljuje međunarodni žiri najboljem filmu u glavnom programu; nagradu Fipresci koju dodjeljiuje tročlani žiri filmskih kritičara i koja se dodjeljuje na 40-ak najuglednijih filmskih festivala; a u selekciji Motovunski kratki među 20 filmova koji će biti prikazani prošlogodišnji laureat te kategorije odabrat će najboljega, kojemu će biti dodijeljeno Motovunski kratki štafetno odličje i novčani iznos od tisuću eura. Svake godine festival slavi s jubilarcima koji su pola stoljeća života posvetili umjetnosti pokretnih slika. Ove godine, Nagrada 50 godina pripast će uglednom filmskom redatelju Rajku Grliću, koji je na samom početku festivala 1999. dodijelio priznanja prvim laureatima te nagrade.


Najave