Makarska, 5. travnja 2023.

Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, nastavilo je s održavanjem regionalnih radionica o temi pristupačnog turizma. U srijedu, 5. travnja 2023. održana je radionica u Makarskoj s temom brige o gostu s invaliditetom.

Bavili smo se osvještavanjem o željama, potrebama i osjećajima turista s invaliditetom ili bilo kojom drugom poteškoćom u interakciji s osobama s invaliditetom i kroz proživljavanje različitih situacija iz „njihovih cipela“.

Radionica je ukazala koliko mogu biti stresne situacije pri organiziranju turističkog posjeta lokaciji i za goste s invaliditetom i za osoblje pružatelja usluga u turizmu, bilo da se radio o recepciji hotela, turističkoj agenciji ili nekom ugostiteljskom objektu/ restoranu, ukoliko ne osvijestimo da svaka osoba istu situaciju proživljava na isti način neovisno o svojim ograničenjima (postoje li ili ne) i da joj je potrebno pristupiti bez razlike na isti način. Na taj način činimo razliku i otvaramo mogućnost da se svaka osoba ugodno osjeća korištenjem usluga koje pružatelji istih turističkog sektora mogu ponuditi. Senzibiliziranost, tolerancija i međusobno razumijevanje, preduvjet su dobre komunikacije i brige o svakom gostu, a osobito ako se radi o osobi s invaliditetom ili poteškoćama.

Facilitator radionice bila je gospođa Marinela Dropulić Ružić, doc. dr. sc. 

Čuli smo (i vidjeli) o čemu je važno voditi računa kako bismo omogućili svim našim posjetiteljima  jednak doživljaj, koji su izazovi, koja su ograničenja (ali i gdje ima prostora za napredak.

Zatim nam je izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom „Sunce“, Makarska, gđa Olivia Prodan Ravlić, predstavila projekt financiran temeljem javnog natječaja za udruge Ministarstva turizma i sporta „Pristupačna Makarska“.

Ciljevi projekta obuhvaćaju unaprjeđenje turističke ponude za osobe s invaliditetom, razvijanje svijesti osoba s invaliditetom o mogućnostima razvoja karijere u turizmu, razvijanje svijesti svih dionika, kako osoba s invaliditetom, tako i poslodavaca i javnosti o pristupačnom i odgovornom turizmu i o društveno odgovornom poslovanju u turizmu te unaprjeđenje znanja mladih s teškoćama u razvoju kroz praktične radionice iz područja slastičarstva.

Na kraju je Ministarstvo turizma i sporta upoznalo sve sudionike s  planiranim izvorima financiranja projekata koji podupiru pristupačni turizam, bilo da se radi o sredstvima državnog proračuna, bilo o europskim sredstvima.

Radionica je održana po hibridnom modelu kako bi se osigurala mogućnost sudjelovanja većeg broja zainteresiranih dionika, a snimku radionice, kao i prezentacije, možete pogledati na stranicama Ministarstva turizma i sporta.

Prezentacije:


Pozivamo vas da se uključite u naredne radionice, a sljedeća „Turizam pristupačan svima“ Razumna prilagodba i univerzalni dizajn održat će se u Hotelu WESTIN, Zagreb, 11. svibnja 2023.  gdje ćemo vas upoznati s izazovima i mogućim rješenjima pristupačnosti u okviru sve većih zahtjeva za dodatnim zahvatima koji daju dodanu vrijednost i doprinose održivosti te na taj način ostvaruju i prednost u financiranju iz javnih izvora (državnih i europskih). Stručni, interaktivni dio radionice provodit će se u formi „world caffe“.